НСИ: Имотите в София поевтиняват леко

НСИ: Имотите в София поевтиняват леко. Цените на имотите продължават да растат, но специално в София има спад. Това са изводи от обявеното в петък изследване на

Националния статистически институт.

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие. И с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., пишат от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие

най-голямо увеличение е регистрирано в Стара Загора (+7.4%), следван от градовете Бургас и Варна – съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в София (-2.5%).

Поскъпването на имотите забавя

своя ход в края на миналата година, отчита НСИ. Така в последното тримесечие на 2022г. цените в страната са нараснали с 0,4%, което е най-ниския ръст от първата половина на 2021г. насам. На годишна база в този

период имотите са поскъпнали с 13,4%.

За последното тримесечие на 2022г., спрямо предходното е отчетено най-голямо поскъпване на имотите в Стара Загора 7,4%, във Варна и Бургас, съответно 4,7% и 2,1%.

Статистиката обачеи отчита спад от 2,5% в цените на имотите в София.

Агенции за недвижими имоти отчетоха спад

на сделките в края на 2022г. и като цяло прогнозираха, че цените по-скоро ще се стабилизират на настоящите нива, като за отделни имоти може и да паднат, но не очакват това да е тенденция.

Вижте още:

- реклама -