бюджет Галъп, нагласи, мерки, отваряне,
сн. БГНЕС

НСИ: 82% от населението се е преброило

Официално „Преброяване 2021″ приключи

Преброяването приключи. По данни на НСИ към момента са се преброили 5 милиона 658 хиляди души, което е около 82% от населението.

Фалстартът с електронната система и отказът на преброителите да обикалят адреси заради влошената ситуация с коронавируса доведе до удължаване на срока на кампанията със седмица.  Така вместо на 3 октомври, тя приключва днес.

На по-голямата част от преброените данните са взети по традиционния начин – с преброител. Очакванията са броят им да се увеличи с обработката на всички анкетни карти. А 2 милиона 400 хиляди души са се преброили онлайн.

По телефон и на хартия – желаещите да се преброят в последните минути  в един от центровете в столицата, не спираха от сутринта. „За вчера има около 200 души. Идват и хора от други общини, които не връщаме”, каза Сашка Петрова  – главен експерт ТСБ-Югозапад.

Напливът обясняват и с отказалите се преброители. В район „Tриадица” те са близо 50.

До последния ден чакала и Елисавета Цанова. „Така се случи, че нямах възможност да го направя онлайн. Лаптопът вкъщи нещо е развален, не успях с телефона и реших, че ако минат преброители ще стане, но до този момент не стана и дойдохме на място”, разказва тя.

Докато в столицата на места процесът забуксува, то Русе е първенец – над  90% от населението вече е преброено. Не липсват и куриози. „Имаше семейство, в което мъжът и жената забравят да преброят сина си, който за една седмица е отишъл на обучение и след това ни потърсиха отново, за да може да бъде преброен и той”, разказва Диана Самхарадзе.

Въпреки високата активност в някои области, от НСИ признават, че са очаквали по-добър резултат. Причина за това виждат и в хакерската атака на сайта още в първия ден. „Още не можем да си отговорим какъв е интересът на тези лица. Атаката не беше ,за да се изтеглят данни. Тя беше просто, за да се блокира достъпът до сайта за преброяване”, заяви Сергей Цветарски – председател на НСИ.

От НСИ уверяват – хората, които не са посетени от преброители – няма да се глобяват. Данните им ще  се съберат административно. „Вината не е тяхна. При всички случаи това ще е загуба, защото по време на преброяването не се събират в нито един регистър”, коментира Цветарски.

Междинни резултати НСИ обещава около Коледа.

Източник: НОВА ТВ

- реклама -