работа, безработица, 60/40, НСИ, мярка
сн. БГНЕС

НСИ: 160 хил. българи са останали без работа от юли насам

160 хиляди българи без работа от юли, показват данни на НСИ. 106 хиляди души у нас са уволнени от началото на месец юли до ноември. Експерти виждат причина за това в промяна на мярката за подкрепа на заетостта „60/40“ от служебния кабинет. Така силно е ограничен кръгът от фирми, които могат да се възползват от нея. Веднага сред промяната броят на уволнените нараства.

Като втора причина за съкращенията се изтъква въвеждането на зеления сертификат за достъп до редица обществени места, след което оборотите на много фирми са намалели и уволненията се увеличават.

Новите безработни в бюрата по труда след въвеждането на зеления сертификат досега са над 23 хил. души. Според данните на НСИ сериозни проблеми на пазара на труда има в Пловдив и Бургас. След промените в мярка „60/40“ от началото на юли в Пловдив са уволнени 8835 души, а са назначени само 5506. Ситуацията в Бургас е сходна, като съкратените за периода там са 7121, а назначените са 3842. На трето място по загуба на работни места е Благоевград.

Само в две области назначените от юли насам са повече от уволнените. Това са Габрово, където работните места на нараснали с 99, и Перник, където назначените са с петима повече от уволнените.

Източник: Tribune.bg

- реклама -