НС създаде Комисия за проверка на изразходваните публични средства

Парламентът реши да се създаде Комисия за установяване на изразходваните публични средства от правителството, министерствата и държавните фирми с над 50% държавно участие.

Парламентът прие Комисията да е с обхват на действие последните 10 години от управлението на премиера Борисов и да е временна – за срок от три месеца.

Депутатите гласуваха и към първоначално предвидените в Решението дружества, органи и ведомства, които да са обект на проверката, да бъдат добавени предложените в пленарна зала от различни парламентарни сили.

„За“ гласуваха 214 депутати.

В комисията оглавявана от Мая Манолова влизат: от  ГЕРБ – Тома Биков, Дани Каназирева и Маноил Манев. От „Има такъв народ“ в комисията предложиха народните представители Георги Георгиев, Иван Хиновски, Пламен Абровски, а от БСП – Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев.

Със спорове и взаимни обвинения преминава дебатът в пленарната зала във връзка със създаването на комисията.

Парламентарните групи направиха различни предложения, които бяха за допълването му. Има предложения тя да е постоянна, но това трябва да бъде упоменато в новия парламентарен правилник, който трябва да бъде готов в понеделник, както и дали тя да обхване периода от последните 10 години.

От ДПС посочиха, че ще подкрепят предложението, но Йордан Цонев поиска да отпаднат пенсионните дружества, тъй като те вече са проверявани от българските и европейските регулатори и още

„Защото пенсионните дружества са изцяло частни компании и българският парламент няма как да се занимава с проверка на частни компании. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи създаването на тази комисия и ще участва активно в нейната работа“.

От ГЕРБ заявиха, че категорично ще подкрепят предложението и поискаха комисията да бъде постоянна. Любен Дилов допълни:

„И ако това не е един пропаганден акт, защото другото ми опасение е, че е такъв акт. Един простичък факт, вие създавате нов министерски съвет. Вашите нови министри вадят всичко от чекмеджетата и виждат отлично какво се е случило. Викат, не ги канят в Народното събрание, а заповядват на управителите на фирмите с държавно участие да се явят и да докладват и след това, разбира се дават на прокуратурата, на съда. Конкретното ни предложение е комисията да стане постоянна“.

От ГЕРБ предложиха временната комисия да е 10-годишна, защото е имало три кабинета „Борисов“.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ комисията да бъде постоянна и предложението на БСП да наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет в оставка за сключване на договори за концесии и продажба на болници и друга държавна собственост.

 

- реклама -