БСП и „Възраждане“ се скараха за Истанбулската конвенция (На живо)

Депутатите в парламента провеждат редовното си заседание.

Днес те трябва да разгледат Законът за домашното насилие, както и промени в Закона за обществените библиотеки.

Народните представители добавиха и нова точка в програмата за работа на Народното събрание – изслушване на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов относно твърденията в общественото пространство,

че са постъпили искания за изпращане на български войници на фронта в Украйна, както и за изясняване на позицията на Министерство на отбраната дали има намерение да изпраща войници на фронта в Украйна.

Вносители са Кирил Петков, Стою Стоев и Настимир Ананиев от парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

С декларация на парламентарната група на „Възраждане“ обаче започна днешното заседание на Народното събрание.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна залата по-малко от 20 минути след старта на пленарното заседание. Причина за това стана именно изказването на депутатът от „Възраждане“ Деян Николов.

Николов обясни, че преди повече от 30 години е приключила Студената война, след което в България е започнал нов колониален режим, който е „прикрит зад непрестанни манипулации на обществото чрез установен ред на политически и медиен монопол“.

„Утайката на обществото беше инсталирана на върха на държавата. А всеки износил се политически проект, образ, беше грижливо заместван с нов такъв и така вече 34 години.

Една добре смазана система, която ни заблуждаваше, че проблемът е в нас, докато унищожаваше държавата системно и методично“, каза той.

Обясни и че България е била подложена на геноцид и унищожение от САЩ, която е установила пълен контрол върху политиката и медиите у нас и покровителстват олигархията.

„Предатели и мутри, някои от които все още са тук с нас и днес в тази зала“, каза той.

„В края на миналия век беше създадена и мрежата на Сорос и неговата фондация „Отворено общество“, която започна да създава лабораторните условия за отглеждането на обществен,

социален и политически елит, който да поеме доунищожаването на българската държава на по-късен етап.

По-късен етап, в който се намираме днес и лабораторни политици, които също са тук с нас в тази зала в този час.

Някои от тях малко по-стари, други – съвсем пресни.

Но всички си приличат по едно – модерни еничари, кълнящи се във вярност на евроатлантическите ценности, забравили род и родина, празни и плоски души, живеещи в страх, че някой ден някой ще натисне „ентер“ и тях, готови да закусват ежедневно в американското посолство за някоя година отсрочка на позорния им край“, каза Николов.

Обвини ги още, че мечтаят да станат посланици в чужбина.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков даде 30 минути почивка заради липса на кворум. Преди гласуването на първо четене на промени в Закона за обществените библиотеки беше направена проверка на кворума, която показа, че няма необходимия брой депутати в залата, предаде БТА.

Малко след началото на заседанието парламентарната група на „Възраждане“ излезе с декларация, която беше прочетена от Деян Николов от парламентарната трибуна. Докато той четеше, от ГЕРБ-СДС напуснаха пленарната зала.

БСП и „Възраждане“ се скараха в парламента за това кой е по-голям противник на Истанбулската конвенция и кой първи е започнал битката в нея.

„Искам да попитам парламентарната група на БСП, която късаше ризи тук само преди няколко месеца срещу прокарването на текстове на Истанбулската конвенция – какво ще кажете?“, обърна се Георги Георгиев от „Възраждане“ към БСП.

Проблемът им е, че според законопроекта на БСП за защита от домашното насилие трябва да се създаде Национален съвет към Министерския съвет, който да координира мерките за превенция и да осъществява сътрудничество с „международни организации“.

Георгиев обясни, че така може да проникнат чужди идеологии в българските семейства.

„Това трябва да го обясните не на мен, а на хората, които до онзи ден вие защитавахте, защото в този момент вие събирате подписи, за да не се вкарват тези джендър идеологии в нашето общество, имате такъв референдум, а то се оказва, че вкарвате документ, който съдържа възможност на неправителствени организации да влязат в Националния съвет и да прокарват такива идеологии“, каза Георгиев и обвини левицата в двоен стандарт.

Мая Димитрова от БСП му отговори и помоли председателя на НС да не допуска лъжи от трибуната на парламента. Призова и „Възраждане“ първо да прочетат текста им.

„Законопроектът е изчистен от всички спорни проблеми и от това, което се коментира и в Истанбулската конвенция. Няма как в момента „Възраждане“ да говори за Истанбулската конвенция, при положение, че БСП е против нея от 6 години и е подлагана на натиск“, каза Димитрова.

„Разбирам, че искате да се качите върху тази вълна, която БСП ви показа, че ще ви залее. Разбирам, че искате да се борите с Истанбулската конвенция, но кога? Шест години, след като БСП води тази битка, вие решихте да се качите на тази битка и вие отгоре. Кога решихте да се борите с джендър идеологията?“, включи се и Георги Свиленски от БСП и призова хората на Костадин Костадинов да подкрепят законопроекта им.

- реклама -