НС реши съдбата на Никола Минчев (Гласуването)

Народното събрание реши съдбата на Никола Минчев. Със 125 гласа „за“, 113 „против“ и 1  „въздържал се“, депутатите решиха да приемат предложението на Има такъв народ за смяна на Никола Минчев като председател на парламента. Предложението мина и през процедура за прегласуване. При нея със 125 гласа „за“, 113 „против“ и 1  „въздържал се“, депутатите потвърдиха решението.

Преди гласуването Минчев получи право на лично обяснение. Пред депутатите той заяви, че за него е „било, е и ще бъде чест да бъде председател на НС“. Минчев каза, че се е опитал да бъде честен и справедлив председател на парламента и е щастлив, че критиките към него са били относително малко.

„В пленарната зала има ново мнозинство. Влязох в политиката с желание за промяна на един съществуващ модел за управление на държавата. Новото мнозинство не просто не носи такава промяна и мисля, че за мен е по-добре в този момент да не бъда председател на този парламент. Защото се оказа, че тези, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“, заяви още Минчев и пожела на бъдещият шеф на НС да бъде поне толкова обективен, колкото е бил той.

Позицията на Кирил Петков.

„Нима оставката на Никола Минчев е по-важна от цените на тока, нима е по-важна от пенсиите? Нима вие решихте,

че няма нужда в момента да приемате поне един от 22-та закона, които са нужни за да усвоим 12 милиарда от Плана за възстановяване?”.

Тези въпроси зададе премиерът Кирил Петков на депутатите от парламентарната трибуна по време на днешното заседание на НС.

Той направи няколко обръщения към подписалите се под исканата оставка народни представители от опозиционните партии и доскорошния партньор в коалицията от ИТН.

„Към ГЕРБ – ако си мислите, че с исканата оставка на Никола Минчев ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас – няма. Към ДПС – ако си мислите, че ще намалим броя на сигналите към Европрокуратурата и ще спрем да повтаряме, че Пеевски е един от най-корумпираните хора, които американското правителство е обявило – няма. За хората от „Възраждане” – между вас има честни хора. Има хора, които са влезли с друга идея в това управление и осъзнават историческата си роля в този момент. Във ваши дискусии се говори, че никога не трябва да се гласуват закони, които се приемат от ДПС. Вие заставате на Facebook платформата си и говорите за българщината, патриотизма, а днес ще натиснете ли бутона за оставката на Минчев, заедно с ДПС?”, обяви премиерът.

„Това е задкулисието, за което се борим всеки ден“, заключи Петков.

Още по темата:

- реклама -