НС, единодушно, пенсионери, добавка, 60 лв.

НС реши единодушно: 1,2 млрд. допълнителни проходи отиват за пенсионерите и компенсациите заради скъпия ток

Парламентът одобри единодушно с 201 гласа допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнението на данъчните приходи за тази година в размер на 1,2 млрд. лева, съобщи БТА. Вносител на предложението за решение е Министерският съвет.

„Тази година имаше допълнителни приходи, които бяха преразпределени с актуализацията на бюджета. Става въпрос за 2,5 млрд. лв., Актуализацията приехме в края на предишното НС. Освен това НАП и Агенция „Митници“ продължиха да работят добре. Отчасти заради инфлацията, отчасти заради повишената събираемост, в момента имаме още допълнителни приходи, които са в размер на 1,2 млрд. лв. Тези допълнителни приходи правителството предлага на НС да разпредели за допълнителни разходи, които са разпределени – 750 млн. лв. за допълнителни 60 лв. месечно към пенсията или сбора от пенсиите на всички пенсионери за първите шест месеца на новата година, както и 450 млн. лв. за компенсация за високите цени на електрическата енергия и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 година“, заяви в пленарната зала вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на дебатите за решението.

Допълнително до 750 млн. лв. ще отидат в бюджета на ДОО за добавка от по 60 лв. месечно към пенсиите или сумите от пенсии на всеки пенсионер, считано от 1 януари догодина. Изплащането на допълнителната сума към пенсиите е за месеците от януари до юни 2022 г. Добавката ще е за всички пенсионери, независимо от размера на получаваната пенсия.

„Добавката от 60 лв. плюс увеличението на пенсиите, което влиза от 25 декември, на минималната пенсия и на всички пенсии през коефициента за стаж, ще гарантира, че няма да има нито един пенсионер под линията на бедност и че пенсионерите няма да получават по-малко от средствата от средствата, които получават в момента“, заяви Асен Василев.

В рамките на дебата в залата вицепремиерът отговори на въпрос защо добавката към пенсиите е предложена само за 6 месеца, като обясни, че на база разговорите и подписаното коалиционно споразумение до месец юни 2022 г. трябва да има ново законодателство, в което да е заложен нов модел за пенсионно осигуряване.

Освен това ще бъде внесена и актуализация на бюджета в края на месец юни, в която този нов модел ще бъде заложен.

„Правителството е убедено, че този подход към пенсионерите е устойчив във времето, защото има фискално пространство и този ангажимент може да бъде поет, без да се нарушат фискалните параметри и стабилността на финансовата система в страната ни“, каза Василев. По отношение подпомагането за небитовите потребители за цената на електроенергията – предложението на правителството е съобразено с политиката на ЕС, предвид получаването на нотификация за държавна помощ.

Отново заради преизпълнението на данъчните приходи Народното събрание одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката /МЕ/ за 2021 г. до 450 млн.лв. Те ще са за компенсация на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови потребители за първото тримесечие на 2022 г.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че парите за подкрепа на хората, които пожелаят да се ваксинират, са осигурени в актуализацията на бюджета за тази година по перото за справяне с ковид кризата.

Той прогнозира, че новият бюджет ще е готов през февруари.

Призова депутатите спешно да приемат нов състав на КЕВР, който да промени правилата за търговия на борсата, тъй като настоящият състав с изтекъл мандат не е свършил тази работа.

При среща с ВиК дружества Василев останал шокиран от загуби по мрежата на някои оператори в размер на 80%. Според него ще са нужни между 2 и 4 млрд., за да бъдат намалени драстичните течове.

- реклама -