НС решава за временна комисия за Nexo, Атанасов: Няма защо да връщаме парите (На живо)

НС решава за Временна комисия за Nexo, Атанасов: Няма защо да връщаме парите. Депутатите ще обсъдят проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании.

Вносители на проекторешението са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Името на компанията беше свързано

с имената на бивши и настоящи депутати, както и с финансиране на парламентарно представени политически сили. Искането за анкетна комисия е във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България,

гласи внесеното проекторешение.

От ДБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, като заедно с това разкриха, че 15 от дарителите на „Движение Да България“ са служители на Nexo. Те са дарили са общо 199 999 лв. за миналата година и почти толкова за 2021, съобщиха от партията.

„В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително.

Колегите от „Да, България“ трябва да

решат дали да върнат парите от даренията от служители на Nexo, но към момента няма основания за това.“ Това заяви пред Нова телевизия съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

„Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. В тази предизборна кампания няма да е само темата Nexo. Ще има и Gemcorp.

Трябва да бъдем бити – заедно и поотделно,

ако може. И ПП, и ДБ. Няколко пъти обсъждахме в парламентарната група след избухването на скандала  – всичко е абсолютно чисто“, коментира той резултатите от вътрешната проверка на партията, касаеща списъка с дарители от Nexo, които бяха обявени публично.

Той подчерта, че въпросът с връщането на парите трябва да го решат колегите му от „Да, България”. „Това е компромат, почиващ на обективни данни. Така се нарича цялата тази история. „Да,България” трябва да решат дали да върнат парите, защото те са насочени към тях. Но към момента не виждам такова основание. Това е и проблем на финансирането на политическата дейност в България”, категоричен е той.

- реклама -