Народно събрание, частни линейки, статут

НС регламентира статута на частните линейки

Народното събрание направи окончателно промени в Закона за автомобилните превози, с които регламентира статута на частните линейки, дублиращи дейността на линейките на Спешната помощ.

Работата им подлежи на законова регулация и контрол.

Съгласно текстовете превозите на болни и ранени лица ще може да се извършват от физически или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, вписани в регистъра.

Сред изискванията за тези лица са да разполагат поне с едно специално превозно средство с българска регистрация, диспечерски пункт, отговарящ на изискванията, определени с наредба, експлоатационен център и други.

Със законопроекта на „Обединени патриоти“ се цели регулиране на медицинския транспорт, който според вносителите, е основно в сивия сектор, в който липсва медицински екип и оборудване. Целта е да се пресекат злоупотребите с цените на предлаганата услуга и въвеждане на правила.

Според промените „Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, които превозват болни и ранени. Въвеждат се и редица изисквания като задължителни застраховки, изисквания за финансова стабилност, диспечерски пункт и експлоатационен център.

От ДПС и БСП поискаха текстовете да бъдат оттеглени с мотив, че има много противоречиви становища от министерствата на транспорта и здравеопазването.

- реклама -