сн. БГНЕС

НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа „за“, 0 „против“ и 69 въздържали се. От ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от „БСП за България“ се въздържаха.

Промените не бяха подкрепени от групата на БСП.

„Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40. Още днес БСП ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание“, съобщи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нямате ясен план за това как се излиза от икономическата криза, обърна се Нинова към управляващите.

„Воля“ подкрепи промените в Закона, който влиза в сила след премахване на извънредното положение.

„Ние ще подкрепим на първо четене този законопроект и естествено се надявам всички вие, а и ние ще внесем предложения за корекция преди второ четене“, каза Пламен Христов от Воля.

Групата на Обединени патриоти също подкрепи промените. „Групата на Обединени патриоти ще подкрепи на първо четене настоящия проект на закона“, заяви Калин Поповски.

Законопроектът беше подкрепен и от ДПС.

„ДПС подкрепя като цяло промените в Закона за здравето, защото има необходимост от такъв закон за мерките, които ще продължат да действат след отмяната на извънредното положение на 13 май с цел ограничаване на епидемията от коронавируса и за подпомагане на бизнеса, заетостта и гражданите. Подкрепяме и по прицнцип промените в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, с които се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждане на мерки за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в отделни населени места и области.“, каза д-р Джевдет Чакъров.

С промените се предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея.

Те ще бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Промените ще бъдат гласувани окончателно на извънредно заседание на депутатите на 12-и май, за да бъдат обнародвани в Държавен вестник преди 13 май.

- реклама -