НС, решение, карантинирани, избори, министър на здравеопазването
Снимка: БГНЕС

НС прие карантинираните да гласуват с подвижни избирателни кутии, здравният министър ще въвежда мерките по време на вота

Парламентът реши как да гласуват карантинираните лица и здравният министър да въвежда противоепидемичните мерки за изборите.

Предложенията са заложени в параграф първи на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който депутатите приеха на второ четене. „За“ текста гласуваха 120 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 35.

С текстовете се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

За това ще трябва да подадат заявление не по-късно от 3 дни преди датата на изборите. Броят на членовете на секционните избирателни комисии в страната и извън нея ще бъде най-малко трима.

Първоначално в законопроекта бе заложено ЦИК да изработи правила за организацията на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на членовете на избирателни комисии. Срокът предвиден за изработване на тези правила е не по-късно от 50 дни преди изборния ден.

Между първо и второ четене управляващите внесоха текст, според който при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор ще въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

От ГЕРБ предлагат още ЦИК въз основа на тях да определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на тези, поставени под задължителна карантина или изолация.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали. Народното събрание реши мероприятията да се провеждат при спазване на въведените противоепидемичните мерки.

- реклама -