НС одобри промените в енергийната стратегия, свързани с газовия хъб „Балкан“ и създаване на газова борса

Депутатите одобриха промените в енергийната стратегия на страната до 2020 година. Поправките минаха с гласовете на 172 депутати. „За“ гласуваха 162, „против“ нямаше, 10 се въздържаха, предаде репортер на БГНЕС.

Документът беше изработен по спешност за няколко месеца от междуведомствена комисия към Министерството на енергетиката, след като стана ясно развитието на проекта „Турски поток“ и опасността България да се превърне следващите години от ключов газов фактор на Балканите във вносител на природен газ.

Като основна задача в стратегията е заложено изграждане на нова над 470-километра инфраструктура в посока от газоразпределителната станция в Петрич по посока Провадия към Сърбия. За строителството ще са необходими над 2,8 млрд. лева.

Като друга мярка в стратегията е заложено България ще участва с миноритарен акционерен дял – между 10 и 20 млн. в строежа на терминала за втечнен газ (LNG) в Александруполис, Гърция.

Стратегията обхваща още и изграждането на електронна борса за търговия и на газовия хъб „Балкан“. Като основни източници за неговото захранване е посочено – от Русия , местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор, от САЩ, Катар, Алжир, Египет през съществуващи и нови терминали за втечнен природен газ.

БСП подкрепя поправките, тъй като осъзнаваме тъй като нямаме друг избор, ако искаме да останем като ключов фактор на газовата карта на Балканите.

Същевременно, ще следим внимателно какво вършат управляващите и няма да допуснем разхищаване на обществен ресурс и просрочване при изпълнението на договорите, заяви депутатът Таско Ерменков. Според него газовият хъб „Балкан“ няма да стане без второ газово хранилище в страната и без участието на руска газ. А както е вече известно с изграждането на „Турски поток“ от 2020 година „Газпром“ ще спре преноса по Трансбалканския газопровод – от Румъния през България за Турция.

Ерменков повтори и в пленарна зала свое изказване в ресорната парламентарна комисия, с което се чуди защо е необходима специална стратегия като измененията може да минат и само с решение на Министерски съвет. Неговото обяснение е, че за пореден път кабинета използва депутатите като „санираща институция“, като има по-висок рейтинг и одобрение навън за разлика от Министерски съвет. А за инвеститорите е важно да има спокойствие и сигурен гарант.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов отбеляза, че очаква по новата тръба да има интерес към Сърбия и привлечените средства от „Булгартрансгаз“ за изграждането бързо ще бъдат възвърнати от транзитните такси. Николов очаква следващите години България да се превърне в ключова пресечна точка на преноса от Кипър и южното направление, където все повече ще се изнася синьо гориво за Стария континент.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че няма да подкрепи стратегията и проектите, докато управляващите не го убедят, че ще има дивиденти от тях.

На бившия вицепремиер му омръзнало да се хвърлят като мантри някакви проекти без видими печалби за страната. Според Симеонов такива бяха проектът Бургас-Александруполис и „Южен поток“, от които след дълги дебати страната, за щастие, се отказа. „Газовият хъб „Балкан“ е все едно да си купиш кола без резервоар“, смята Симеонов.

Рамадан Аталай от ДПС подкрепи колегите си от БСП и допълни, че според него състоянието в енергетиката се влошава с всяка изминала година. „Изграждането на новата тръба виждам като възможност да си осигуряваме допълнителна газ в случай на кризисни ситуации с оглед на още по-задълбочените руско-украински отношения и спирането на потока през Украйна. Така че, 2009 година ще ни се види като бял ден, ако не вземем мерки“.

Енергийният министър Теменужка Петкова благодари както на управляващите, така и на опозицията за отношението по важния въпрос за газовата политика на България. Според нея решенията са на Министерски съвет, но истинския дебат за политиката в сектора трябва да бъде в парламента.

- реклама -