След спорове и 3-часови дебати: Създадоха комисия за имунитетите на 4-ма депутати (Обновена + На живо)

След спорове и 3-часови дебати: Създадоха комисия за имунитетите на 4-ма депутати. Временната комисия ще разглежда поисканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков, депутатът от ДПС Димитър Аврамов и депутатът от ГЕРБ Даниел Александров.

Депутатите създадоха Временна комисия за

имунитетите на четирима депутати. След дебат, продължил над три часа, народните представители създадоха Временна комисия, която да разгледа фактите и обстоятелствата около поисканите имунитети на четирима депутати. Това стана с гласовете на 186 депутати, съобщи БГНЕС.

Комисията ще се състои от 12 депутати

– по двама от всяка парламентарна група, и ще заседава до 18 юли. Тя ще разгледа документите, които са входирани в деловодството на НС по отношение на поисканите имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков, депутатът от ДПС Димитър Аврамов и депутатът от ГЕРБ Даниел Александров.

Временната комисия има за цел да проучи

дали са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер. В пленарна зала предстои избор на председател и членове на Временната комисия.

Създаването на комисията бе съпроводено от спорове в Народното събрание, съобщи БНР.

Държим заседанията да бъдат публични, обясни Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“ и поясни, че формацията няма да предлага председател:

„Действително ще се запознаят в детайли

и ще могат да проведат един обективен дебат,   основан на документите, които са внесени в деловодството на Народното събрание, а не дебат, основан само и единствено на политически опорки и воден от политически съображения“.

За независимия депутат Радостин Василев, прерогатив на прокуратурата е да преценява дали има основания за искането на депутатски имунитети:

„Перачите на Бойко от страна на „Продължаваме промяната“

и „Демократична България“ с влизането си в тази комисия се заличават завинаги от картата на тези, които са за конституционната реформа“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ откри символи в дебатите.

„Факт е, че с това искане и Бойко Борисов, и Кирил Петков доказаха, че са абсолютни страхливци. Не са мъже, в душевен смисъл. Според мен би било добре и двамата да бъдат основната

атракция на гей парада в края на седмицата“.

Кирил Петков заяви, че ще даде своя имунитет „доброволно, преди 18 юли,  преди комисията да даде своето становище. Каква е разликата между даването на имунитета днес и на 18 юли – че прокуратурата е възобновила производство, което самата прокуратура спря преди година и половина. Какви нови факти прокуратурата видя? Искаме ли ние като народни представители да оставим прокуратурата да действа абсолютно на тъмно като политическа бухалка или искаме да видим тяхното становище ясно“.

Според „Възраждане“ комисия трябва.

„Когато те откажат да си свалят имунитета. Ако не създадем комисия, те остават с имунитет“, заяви Цончо Ганев.

Маноил Манев от ГЕРБ посочи:

„Комисиите на Народното събрание работят с решения на залата, а в залата сме 240 човека и всеки от нас решава“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви.

„Ние няма да подкрепим тази комисия. Ние няма да бъдем частичка от пералнята, която в момента сглобяват“.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено