Отново напрежение в НС: БСП и ИТН с пререкания (На живо)

Днес депутатите имат своето редовно пленарно заседание.

На него е предвидено да бъде изслушан вицепремиера Калина Константинова във връзка с разселването на украинските бежанци.

Първата точка в дневния ред е промени и актуализация в закона за държавния бюджет.

Кристиан Вигенин въз основа на Правилника за дейността на Народното събрание наложи наказание порицание на депутатите Искрен Митев и Костадин Костадинов. Двамата имат право да възразят в 3-дневен срок.

Филип Попов предложи точката за актуализация на бюджета да отпадне. След него се изказа Ива Митева: „Изненадана съм от Вашето искане.

Ние не променяме фискалната политика на България.

Опитваме се само да поправим една грешка. Значи ние като народни представители трябва само да изгласуваме бюджета, който се внася“.

Тя припомни, че само миналата седмица при гласуването на искането за оставка на заместник-председателя на Народното събрание Мирослав Иванов се е говорило за духа на парламентаризма и законите.

Заседанието започна отново с пререкания между народните представители. Ива Митева и Филип Попов влязоха в сблъсък относно това дали е доспутимо НС да внася закокопроект за изменение на държавния бюджет.

Според Попов народните предсатвители трябва да изчакат правителството да внесе такъв закопроект и след това той да бъде обсъден.

Ива Митева реагира остро като каза, че само преди седмица в залата са се чували призиви за важността на парламентаризма при обсъждането на искането за оставка на заместник-председателя на НС Мирослав Иванов.

Тя настояваше за разглеждането на законопроекта.

Георги Свиленски от БСП призова Йордан Цонев и Кирил Ананиев от ГЕРБ да кажат дали е допустимо закон за изменение на държавния бюджет, внесен от НС.

Размяната на реплики продължи между Йордан Цонев и Кристиан Вигенин. Цонев се обърна към Вигенин: “Това, което правите е скандално, но ще запазя добрия тон. Трябва да правите бележки на народните представители. Веднъж като се наруши конституцията, тя се нарушава 100 пъти. Няколко пъти съм призовавал да спрете да нарушавате конституцията”.

- реклама -