депутатите, скараха, комисия, ДПС

Асен Василев: България няма да се откаже от своята енергийна независимост (Видео)

България няма да се откаже от своята енергийна независимост и да работи с национален ресурс. Това коментира пред депутатите от НС вицепрмиерът и финансов министър Асен Василев, който бе извикан на изслушване заради Плана на възстановяване.

Василев напомни, че отказвайки се въглищни мощности и изграждането на газова централа там, означавало

да се поставим в директна зависимост от газ и цената на газ.

И то при условия, че имаме един основен доставчик, който в момента е във война с ЕС. Именно затова той напомни, че са се отказали от този вариант.

По думите за България е важно да има добър план, а не  да приет бързо.В този, който заварили от кабинета се предвиждало да се закрият 1600 мегаватчаса мощности във въглищните централи до 2026 г. .

По думите му обаче те са от критично важни за сигурността на енергийната ни система.

Това не работи за нашата система и затова влезли в прегори с ЕК, за да се стигне до план, който ЕК може да приеме. Да се спазва зелената сделка и да няма  опасност за родната система, посочи министърът. Василев напомни още, че до 15 март ще са затворени техническите преговори с ЕК за плана.

Възможно е предварително изпълнение на проектите и плащания по тях могат да започнат веднага след тази дата.

Василев коментира още, че летният ни пик на то е 4000 – 45000 мегаватчаса и спокойно може да бъде пое от други мощности.

Проблемът бил зимният, когато достигаме до към 7500 мегаватчаса, когато ни трябват и въглищните мощности, пише Монитор.

Наред с това той напомни, че вместо газовата централа залагат да построи възможност за съхранение на енергия. така в момента ПАВЕЦ „Чирен“ работи само 1 турбина от общо 4.

Сега предстои да бъде пусната 2-рата,след месеци 3-та ,а до 1 година и последната. Напомни, че в плана за възстановяване предвижда изграждане на батерии от 6000 мегаватчаса, които ще намалят пика на потреблението.

Василев коментира и търсенето на нови геотермалните ресурси, като добави, че имат карти от  70-те години, но проучваната дълбочина тогава е до 1800 метра.

Сега идеята е да се направят нови проучвания за по-големи дълбочини. Но дори и да се използват тези, това по думите му ще е достатъчно отопление и зеленчукопроизводство.

Напомни, че предвиждат проекти за  соларни централи, голяма програма за саниране, геотермални източници на енергия, които също отопление, както и мерки за изграждане на фотоволтаични централи и проекти за съхранението на тази енергия.

Извън плана е разширяването на ПАВЕЦ „Чирен“ и други каскади да работят в режим на ПАВЕЦ.

Те са извън плана, защото няма как да бъдат  завършени до края на 2026 г.

Изслушването на министъра на изпълнението на Плана не мина без остри критики от страна на опозицията. Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира, че Планът, подаден от кабинета на Кирил Петков, е като приказка от 1001 нощ. Колегата му от ГЕРБ Делян Добрев пък посочи, че в документа е предвидено финансиране за закупуването на батерии за съхранение на ток. А от такива реално страната нямала нужда.

В същото време зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев заяви, че със забавянето на плана държавата е

загубила особено силен „антиинфлационен инструмент“

и е единствената, която все още няма действащ документ. По думите му планът е бил специално спрян и в последствие трансформиран от кабинета в полза на едно лице. Даде да се разбере, че под въпросното лице има предвид „енергийния олигарх“ Иво Прокопиев. Цонев посочи, че движението няма фиксация на тема „Прокопиев“, но именно неговите проекти са били изчакани, за да бъдат включени от правителството в Плана. „Той ще бъде един от основните участници в производството на въпросните батерии“, каза още Цонев. По думите му, от ДПС имат информация, че „е ставало въпрос и за Соларпро (холдинг на Прокопиев) при производството на тези батерии“.

Александър Дунчев от ПП започна заседанието с изказване, че няма имена на назначения и новоназначения в горските стопанства от ресорния министър Иван Иванов.

Според него перфектни професионалисти, дори и от ГЕРБ, стоят без работа за сметка на други назначения.

Вчера след като е споменал името на един от експертите на ГЕРБ, той е бил уволнен още същия ден.

„Искат се документи, министърът е длъжен. Длъжни са да се отчитат пред избирателите“, отчете също липсата на документи Йордан Цонев от ДПС.

Според Георги Свиленски от БСП, ако се искат документи, за да се прави спекула, то това няма да стане.

От БСП скочиха на „Продължаваме промяната“: „Ако ви харесваше 12-годишното добро управление на ГЕРБ, ето ви го.“


Европейската комисия удължи срока за оценка на Плана за пореден път през февруари.

Тогава беше изпратен и последният вариант на Плана за възстановяване с ревизии в сектор „Енергетика“.

Няма никакво напрежение, всичко е нормално в коалицията.

Дунчев си има негово лично мнение и има право да го изразява.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по повод изказвания на съпартиеца си Александър Дунчев.

В последните дни депутатът отправи сериозни обвинения към министъра на земеделието Иван Иванов, който е от БСП.

Дунчев заяви, че Иванов е извършвал чистка на “почтени кадри” в Агенцията по горите и е назначавал удобни за него хора.

Василев, който е съпредседател на управляващата политическа формация “Продължаваме промяната”, заяви, че не е запознат с обвиненията, отправени от Дунчев.

Подчерта, че позицията не е от името на ПП. “Всеки наш депутат има глава на раменете и сам взима решенията и позициите си”, обясни той.

Според него най-ценното нещо в парламентарната група, е че всеки може сам да формира мнението си и да го изказва публично.

Каза, че не знае дали Дунчев е обсъдил съмненията си с премиера Кирил Петков и допълни, че лично той не е участвал в такива разговори.

Василев обясни, че ако има нередности, има редица органи, които могат да бъдат задействани. “Ръководството на формацията не заема страна”, категоричен бе вицепремиерът.

 

- реклама -