НС изслуша Христо Грозев, той обяви: Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист

Комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства изслушва Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група „Белингкат“, който наскоро беше обявен за издирване от руското правителство.

 В съобщение на руското министерството на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Изслушването се провежда по искане на депутатите от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов. В началото разследващият журналист обяви, че няма официална информация по каква причина е обявен за национално издирване.

По думите му единствената такава е на държавната новинарска руска агенция РИА „Новости“: разпространяване на неверни твърдения за руската армия.

Грозев изрази съмнение, че причината за издирването му от Руската федерация е тази, която изтъкна руският посланик в България Елеонора Митрофанова – просто, че не е добре дошъл на територията на Русия.

„За мен е абсурдна тезата на посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването ми за федерално издирване било послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия, защото аз имам забрана за влизане още от 2012 г.

Повече от очевидно е, че Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист и това е послание към всички разследващи журналисти“, каза той.

„България трябва категорично да заяви, че подобен руски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към чужди граждани или руски колеги, принудени да емигрират заради него. Национален интерес на България е да разшири този казус извън моето обявяване в този списък към правата на всички журналисти в Европа, потенциално застрашени от преследване от Москва“, посочи още Христо Грозев.

Даниел Митов от ГЕРБ каза, че за него тезата на Русия в случая е абсурдна и е ясно, че България трябва да реагира и най-малкото да призове европейските институции да реагират.

Грозев изрично бе попитан дали иска разговорът да е при закрити врата.

Той бе категоричен, че няма какво да крие. „Общувам само единствено с органите на ДАНС , които проявиха интерес към моята безопасност, каза още той на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него.

След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или информирали никой от правителството, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова“, посочи разследващият журналист.

Още преди изслушването да започне Николай Дренчев от „Възраждане“ взе думата.

Това той стори с отправяне на критики, че в България се създавал героичен образ на Грозев, а той бил известен с други неща и представлявал „агент за влияние или медиен спекулант“. Колегата му от „Възраждане“ Ивайло Чорбов продължи в същия тон: „Вие сте военен разузнавач на САЩ, защо България да ви защитава?

Какво работите в интерес на българската държава?“

„Това е дезинформация и трябва да отговоря на нея“, отвърна Грозев. Родителите ми са учители по математика и като 17-годишен съм работил във вестник на комсомола, нает съм на работа от човек, работил само в сектора на радио медиите и не знам откъде вадите твърденията си, продължи той.

- реклама -