Скандали заради БНБ: Биков би подкрепил Каримански, Тошко Йораданов нападна БСП (Видео)

Народното събрание избира нов управител на БНБ.

Битката между „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Има такъв народ“ (ИТН) чий кандидат да поеме Българската народна банка (БНБ) предизвика сериозно напрежение в управляващата коалиция.

Любомир Каримански от ИТН остана единствен, след като Андрей Гюров от ПП се оттегли.

Само за да се спази балансът и да не се даде възможност на Асен Василев да овладее и тази структура, аз бих подкрепил г-н Каримански,

заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков при дебатите по избора на управител на Българската народна банка (БНБ).

Той посочи, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС категорично не е готова да предостави регулацията на целия финансов поток на човек като Асен Василев (вицепремиер и министър на финансите).

Не можем да направим това, допълни той.

Кандидатите за гуверньор на БНБ бяха двама – Андрей Гюров, издигнат от „Продължаваме Промяната“, и Любомир Каримански, предложен от „Има такъв народ“,

но в края на миналата седмица Гюров се оттегли от надпреварата.

Дори Гюров да беше останал като кандидат, при никакви обстоятелства не бихме подкрепили неговата кандидатура, защото е предложение на „Продължаваме Промяната“,

заяви Тома Биков (ГЕРБ-СДС) и отбеляза, че само преди месец лидерът на ГЕРБ е бил арестуван, по нареждане на Кирил Петков.

Вторият вариант е да провалим процедурата, това ми се струва също абсурдно, коментира Биков.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова управляващите да се извинят на Гюров, че са позволили колегата им и председател на най-голямата парламентарна група да бъде унижаван.

Първо, 20 дни не го номинирахте, второ, през седемте дни на втората процедура „изляхте помия върху неговата кандидатура“, коментира Атанасова.

По думите й  коалицията е пред разпад, дори „пред саморазпад“.

Не можете да вземете решение за парите за пътища, отбеляза тя и посочи, че снощи в 1:00 часа през нощта премиерът и началникът на кабинета му са заявили, че днес ще внесат отново същото предложение, непознавайки правилника на парламента, че това е невъзможно.

Това, което най-много очаквам от вас, е поне да излезете от тази трибуна и да заявите, че всичко това, което през всичките 27 дни изговорихте по най-различни поводи и през най-различни медии е едно-единствено нещо – търговия.

Това правихте вие, търгувахте – парите за пътища срещу поста гуверньор на БНБ, заяви Десислава Атанасова.

Трудна ви е задачата, няма как да обясните защо ще подкрепите кандидата на управляващата коалиция, каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Той коментира, че ГЕРБ-СДС сега ще гласуват против волята на своя лидер, публично заявена и може би тази нощ променена.

Ако подкрепите вие, вашата ПГ, Каримански, трябва да излезете и да кажете на цената на какво го правите, обърна се той към ГЕРБ-СДС.

„Джипко Бибитко“ не е моя реплика и сега вие ще подкрепите кандидата на парламентарната група, която ви нарече „Джипко Бибитко“, каза Свиленски.

„Ами подкрепете го, защо оставате опозицията да го решава“, репликира го Александър Ненков (ГЕРБ-СДС).

За търговия или цени, за подкрепа или неподкрепа на едно или друго решение, не можете да говорите Вие,

г-н Свиленски и цялата Ви парламентарна група, заяви и Десислава Атанасова и поиска извинение.

Намеци за сделка с опозицията са долни, позорни, лъжливи, отвратителни, обърна се председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов към Свиленски и призова „да си мерят приказките“.

Ще видим как ще гласува опозицията, но както и да гласува, не можем да й каже и копче, защото ние сами се докарахме до това дередже, допълни той.

„Ако искате на четири очи можем и да се сбием”, заяви Йорданов.

Кирил Симеонов („Има такъв народ“) изрази подкрепата си за Каримански. Бях в 45-то и 46-то Народно събрание и видях каква работа свърши.

За мен той е професионалист и човек с главно „ч“, заяви той.

Цончо Ганев („Възраждане“) коментира, че след като България влезе в еврозоната, позицията на гуверньор на БНБ става излишна, защото ще изпълнява нарежданията на Европейската централна банка.

Той отбеляза, че за „Възраждане“ е важно какво е отношението на кандидата към влизането в еврозоната и това,

че две трети от българския златен резерв се държи в частна банка в Англия.

Той посочи, че Каримански има безспорни качества, но не могат да приемат отношението към златото и еврото.

- реклама -