Заседание на НС: България удължава закрилата над украинските бежанци (Видео)

България удължава закрилата над украинските бежанци. Закрилата, която България осигурява на украинските бежанци, ще бъде удължена, каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той припомни, че има създадени три работни групи и щаб, който следи последните тенденции в ЕС и страната ни ще се съобрази с най-добрите практики и стандарти.

България полага усилия да интегрира тези, които трайно остават у нас – да им намери работа и подходящо образование, но и да разграничим бежанци от украински туристи, които бяха залели страната, каза още Демерджиев.

След изтичането на статута за временна закрила, тези хора може да загубят много права, а украинските деца няма да могат да учат, каза Кремена Кунева от „Демократична България“. Тя припомни, че редица бизнеси са наели украински граждани за служители и ако статутът им не бъде удължен, те няма да може да останат на работа.

Компанията „Лукойл Литаско“ е преместила дейността си у нас и ще плаща данъци. Това потвърди в блиц парламентарния контрол служебният заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„Тя вече плаща тук данъци.

И догодина ще плаща данъци в България. Вие знаете, че авансово беше внесен и 90 милиона данък, което представлява 10% корпоративен данък, както и 33% данък, свързан с облагане на свръхпечалбите по регламент. Очакваме догодина около 600 милиона, във връзка с това, че пренесоха дейността си в България, да бъдат платени към бюджета от страна на „Лукойл“.

Същевременно с това и цените на горивата вървят надолу много сериозно. Например на А95 с 85 стотинки са по-ниски, откакто управлява служебното правителство“, каза министър Христо Алексиев.

- реклама -