НПО с критики към ПП-ДБ: Има законопроекти, които миришат на корупция

Политиката за природата, когато я няма, се стига до улиците, заяви Вера Стаевска от Зелени закони

Неправителствени организации и граждански групи изпратиха отворено писмо до ПП-ДБ, в което искат среща или спиране на подкрепата за каузата „Книга на каузите“. Самата тя представялява инициатива, с която управляващите се ангажират с конкретни каузи и теми. През последните месеци обаче няма напредък по обещанията, а само „неизпълнени ангажименти“ по опазване на природата.

„Имахме голямо чудене като граждани, когато започна тази партийна инициатива – „Книга на каузите“, дали да я подкрепим, но с оглед на ангажиментите на тези партии бяха обещани неща, за които ние се борим. Записахме ги е тази книга и ги записахме. Ангажиментът беше да се създадат тематични работни групи. Идеята беше, че те ще излъчат водещи политически фигури, които да бъдат гарант за съответната политика и да водят тези групи, обясни пред БНР Вера Стаевска от гражданската инициатива „Зелени закони“.

„В предизборната програма на ПП имаше много неща, които не се случиха – професионално управление горите, имаше спорни назначения, но чашата преля при закона за биологичното разнообразие, Закона за устройство на черноморското крайбрежие, в който са записани съвсем различни неща от говорените с нас през годините“.

„Виждаме законопроекти с доста странни вносители, които „миришат“ на корупционен интерес“, уточни тя. Не е ясно кои интереси надделяват и защо се приемат по-лоши текстове от тези, които мнозинството е записало в предизборната си програма“, коментира тя.

Стаевска обясни, че едно от остъпленията е, че мониторингът и научните данни трябва да бъдат събирани от научните организации, а това липсва в закона за биоразнообразието.

„В същото време МОСВ пуска поръчка за 30 милиона лева , в която се казва НЕ на научните организации, а се прави обществена поръчка на 2-3 познати фирми с познати имена, за които през годините е имало сигнали до ЕК, че подават некачествени данни. Те също наемат учени, но им дават стотинки на хората“.

„Идеалният вариант е ПП-ДБ да създадат работни групи по различните теми и да видим как можем да върнем дневния ред на партиите към дневния ред на гражданите. Ако не получим отговор, вече минаха няколко дни и нямаме никакъв отговор, просто ще се оттеглим и ще действаме както досега. Политиката за природата, когато я няма, се стига до улиците“, заключи тя.

- реклама -