Новото правителство на Италия положи клетва

Новото правителство на Италия, оглавявано от бившия министър на външните работи Паоло Джентилони положи клетва в президентския дворец.

Новият кабинет, който бе сформиран след оставката на Матео Ренци, практически не претърня промени в сравнение с предходния.

Постовете си запазиха министрите на икономиката и финансите – Пиер Карло Падоан, на икономическото развитие Карло Календа, на отбраната – Роберта Пиноти, на правосъдието – Андреа Орландо, на селското стопанство, продоволствената политика и горите Маурицио Мартина, на здравеопазването – Беатриче Лоренцин, на транспорта и инфраструктурата – Грациано Делрио, на културата – Дарио Франческини, на труда и благосъстоянието – Джулиано Полети, на околната среда – Джанлука Галети. Бившият министър на вътрешните работи Анджелино Алфано стана външен министър, а неговото място бе заето от Марко Минити, който отговаряше за работата на спецслужбите. Той е смятан за специалист по проблемите на тероризма. Министерството на образованието ще бъде оглавено от Валерия Федели.

Сформирани бяха две нови министерства – на териториалното единство и по делата на юга

Окончателното утвърждаване на кабинета трябва премине през гласуване в двете камари на парламента, което може да стане във вторник или сряда. В този случай то е по-скоро формалност, тъй като Джентилони се убеди в подкрепата на парламентарното мнозинство.

- реклама -