Новото посолство на САЩ в Ерусалим започва работа

Новото американско посолство в Ерусалим започва работа от днес. Това става, след като преди близо половин година американският президент Доналд Тръмп призна оспорвания град за столица на Израел

Досега дипломатическата мисия беше в Тел Авив.

Американски правителствени служители заявиха, че първоначално персоналът на дипломатическата мисия ще наброява най-малко 50 души. Той ще включва сътрудници на посланика Дейвид Фридман и американски консулски служители, които вече работят на място.

Очаква се на откриването днес да присъстват около 800 гости.

Тръмп по-рано няколко пъти каза, че би искал да присъства на събитието, но по-късно бе съобщено, че ще бъде представен от помощник-държавния секретар Джон Съливан, придружаван от дъщерята на Тръмп – Иванка, и съпруга ѝ Джаред Къшнър, който е съветник в Белия дом.

Президентът на САЩ ще направи изявление по видеоконферентна връзка за откриването на преместеното посолство, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен американски представител.

Представителят обаче каза, че не знае дали обръщението на Тръмп ще бъде предварително записано или ще е в директно включване.

Израелското правителство посрещна решението за преместването на американското посолство с категорично одобрение, а палестинците, които искат източната част на Ерусалим за столица на бъдещата си държава, реагираха с възмущение.

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство резолюция, критикуваща американския ход.

Освен откриването на посолството са планирани редица значими събития и възпоменания в идните дни, включително за 70-ата годишнина от създаването на Израел.

Очакват се и масови протести.

- реклама -