Новото лице на мигрантската трагедия

Снимка на удавило се бебе в ръцете на германски спасител се превърна в новото човешко лице на мигрантската криза.

Фотосът беше разпространен от хуманитарна организация в опит да убеди европейските власти да осигурят на мигрантите лесен преход през Средиземно море и безопасен достъп до ЕС.

Това стана след нови трагедии с мигранти в края на миналата седмица. Бебето, което е на видима възраст една година, беше извадено от морето в петък след преобръщането на дървена лодка. 135 мигранти оцеляха в тази трагедия.

drowned baby2Германската хуманитарна организация„Sea-Watch“, разпространила снимката на бебето, има кораб за спасяване на мигранти между Либия и Италия. В email към снимката германският спасител, държащ мъртвото бебе, се представя само като Мартин и разказва емоционално как е видял трупа на детето и го е извадил от водата. Спасителят има три деца и е психолог, лекуващ пациенти чрез музика. Той разказа, че започнал да пее, докато държал бебето, за да се утеши. Бил потресен от случилото се с това дете, което само шест часа по-рано е било живо.

drowned baby alyanПодобно на снимката на 3-годишното сирийско кюрдско момче Айлян, лежащо бездиханно на турски плаж миналата година, кадърът с мъртвото бебе придава човешки облик на над 8000-те мигранти, удавили се в Средиземно море от началото на 2014 г.

migrantsСмята се, че най-малко 700 мигранти може да са намерили смъртта си във водите му само миналата седмица. Лодката, с която е пътувало бебето, е потеглила от либийските брегове късно в четвъртък, в района на град Сабрата. След това започнала да се пълни с вода. Стотици хора са били в нея, когато е потънала.

 

- реклама -