Истанбул летище
Снимка: igairport.com

Новото летище на Истанбул – най-голямото и най-модерното в света (СНИМКИ, ВИДЕО)

Целият свят гледа към Турция днес заради откриването на новото супермодерно летище в Истанбул. Тържествената церемония се провежда навръх националния празник на страната – 95-ата годишнина от основаването на Турската република.

Най-голямата аерогара в света

След окончателното си завършване аеропортът ще обслужва 150 млн. пътници годишно.

Началото на строителството беше поставено през 2014 г., а окончателната цена се очаква да бъде 26 млрд. и 140 млн. евро с ДДС. Над 35 000 души участваха в изграждането на летището гигант, включително над 3000 инженери и административен състав.

Летището заема площ от 76 милиона квадратни метра северозападно от столицата. От компанията-оператор съобщиха, че при строителството са прилагани най-нови „зелени“ технологии и летището ще спестява електричество и вода. Днес предстои да бъдат открити първите две писти с дължина 3750 и 4100 м.

Снимка: igairport.com

Целта е летището първоначално да поеме 90 милиона пътници годишно, стигайки до 150 милиона до 2023 г.

Очаква се довършителните дейности да продължат до 2028 г., защото предстои да бъде изграден цял нов град с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове.

Чудо на архитектурата и технологиите

90-метровата контролна кула на летището вече е спечелила награда за архитектура. Кулата има 17 етажа и е с формата на лале – символ на Истанбул от векове.

Снимка: igairport.com

По отношение на дизайна на терминалите специалистите залагат на многообразието на Истанбул, който събира множество различни култури и традиции. Усеща се влиянието на формите на джамиите, баните и още интересни исторически сгради, както и на мозайките и ислямското изкуство.

Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери.

Дължината на оптичния кабел е 1700 км, което се равнява на разстоянието от Истанбул до Берлин.

Снимка: igairport.com

Новости за третото истанбулско летище ще бъдат системите за бързо преминаване, безплатен интернет, паркинг за 70 хиляди коли и др. Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета.

Само багажната система на новото летище ще е с дължина 42 километра и възможности за пренасяне на 30 000 куфара на час.

Снимка: igairport.com

Очаквани приходи

Разчетите в Турция сочат, че летището ще осигури около 250 000 нови работни места и така ще увеличи с почти 5% дохода на глава от населението. Предвижда се то да носи печалба от 7 милиарда долара на туристическия сектор в страната.

То ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на Истанбул.

Името

С интерес се очаква и какво ще бъде името на новото летище. Тиражираха се различни варианти – от Ататюрк до имена на османски султани. Една от последните версии, за която писа изданието „Медиа радар“, е, че то ще се казва „Мевляна“ на името на персийския поет, учен и мистик Мевляна Джалал ад-Дин Руми, живял през 13 в., чието учение има много последователи по света.

Снимка: igairport.com

Голямото преместване

По план преместването на съоръженията от старото летище „Ататюрк” до новооткритото трябва да стане в края на годината в рамките на 45 часа. През това време двете аерогари ще бъдат закрити за полети. В операцията ще бъдат ангажирани около 47 000 работници и 1800 тира.

Снимка: igairport.com

След прехвърлянето на полетите към новото летище, летище „Ататюрк“ ще се използва за обучение на пилоти, полети на малки частни, чартърни и правителствени самолети, както и за авиошоута.

- реклама -