Новороденото, станало жертва на COVID-19, е било прието в болница в много тежко състояние

Бебе на 14 дни стана жертва на COVID-19. Новороденото е починало в болницата в Ловеч след усложнения. Според статистиката детето е най-младата жертва на вируса в страната.

„Детето дойде в много тежко общо състояние. Това, което ми съобщиха от екипа за Спешна медицинска помощ, когато го транспортираха, е, че е отказвало да се храни, било по-сънливо и отпуснато. Към 22 часа бабата видяла, че става на синкави петна, започва да пъшка и е много бледо и отпуснато. Поради тази причина са извикали екип на Спешна помощ. Това, което видях, беше шокиращо. Детенцето беше в тежко шоково състояние, бледо, което наложи веднага да бъде прието в отделението и да започнем реанимация”, обясни д-р Петя Станчева – началник на неонатологията в МБАЛ-Ловеч.

Впоследствие бабата на детето разказала пред медиците, че промяната в здравословното състояние е забелязана на деня. Отричат да е имало други инфекции.

„Новородените по принцип са с намален имунитет. Разчитаме на този, предаден от майката. Най-вероятно има значение, че тя е 14-годишна. По инструкции всеки приет пациент трябва да бъде тестван. Направихме бърз тест, който ме остави шокирана. Още в първите секунди на накапването излезе положителен. След няколко часа направихме още два теста – и те бяха положителни”, обясни още д-р Станчева.

„Всички сме шокирани от този случай, започнахме да го проучваме още в същия ден. Оказа се, че това е много бедно семейство, което живее при тежки битови условия. Детето е родено нормално и е наддавало на тегло, просто в някакъв момент дали коронавирусната инфекция, или нещо друго е влошило състоянието му. Колегите от Спешна помощ-Ябланица са реагирали много бързо. Тяхната линейка е посрещната с линейка от Ловеч, за да може по най-бързия начин бебето да бъде транспортирано до болницата”, добави директорът на РЗИ-Ловеч д-р Росица Милчева. Роднините на детето са карантинирани незабавно.

През COVID-центъра към неонатологията в Ловеч са минали само три бебета, заразени с вируса. Този случай е първият с фатален край.

Източник: НОВА

- реклама -