Новогодишно ледено къпане в Европа за здраве (СНИМКИ)

Стотици отбелязаха началото на новата 2019 г. с масово гмуркане в ледените води край Шотландия, Германия и другаде в Европа, предаде ДПА.

Стотици се събраха в околностите на Единбург, за да наблюдават как плувците, облечени с шотландски полички и други забавни костюми смело нагазват в естуара на Северно море. Един от смелчаците беше дегизиран като Доналд Тръмп. Т.нар. „лудо топване“ („loony dook“ на шотландски) е ежегодна новогодишна традиция още от от 80-те години на 20 век.

Обичаят да се посреща Новата година с ледено гмуркане се среща и в други части на Европа. Една от тях е германският фризийски остров Нордерней, където около 500 души се потопиха в Северно море, въпреки температурата на водата от 5 градуса, за 20-а поредна година Sea. Много от тях бяха дошли дойдоха направо от новогодишното си парти.

И в Унгария се окъпаха за здарве.

А в Рим мъже скочиха от 18-метров мост във водите на Тибър, чиято температура беше не повече от 6 градуса въпреки яркото слънце, традиция от повече от 70 години в италианската столица. Много зяпачи наблюдаваха зрелището от гребни лодки.

Новогодишно ледено гмуркане
 Нудисти участваха в традиционно Новогодишното плуване на плажа Шаабе на остров Рюген, северна Германия.
Новогодишно ледено гмуркане

Зимно къпане и в Полша.

Доайенът на гмуркачите Маурицио Палмули (с прозвище Мистър Ок), на 66 години, бивш инструктор по гмуркане, го направи за 31-ви път.

Той се смята за наследник на инициатора на традицията да се скача от моста Кавур – белгиецът Рик де Соней, който отпразнувал по този начин настъпването на новата 1946 г.

- реклама -