Европол, Катрин Де Бол, звено, измами, евросубсидии

Ново звено на Европол ще бори финансовите престъпления и измамите с евросубсидии

Европейският съюз създаде днес звено от следователи заради очакваното нарастване на финансовите престъпления в икономическата криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19, и измамите с държавни субсидии.

Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Европейският център за финансови и икономически престъпления ще бъде под шапката на Европол и в него ще работят 65 анализатори, които ще събират и обменят информация.

„Последиците от пандемията от Ковид-19 отслабиха икономиката ни и създадоха нови уязвими места, където може да се появи престъпност“, каза шефът на Европол Катрин Де Бол.

Центърът ще се фокусира върху борбата с прането на пари, измамите и корупцията, които обикновено нарастват по време на икономическа криза.

От Европол казаха, че сектори като строителство, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство са най-податливи на попадане в ръцете на престъпни организации.

Субсидиите, раздавани по време на пандемията, „ще попаднат под прицела на престъпници, които целят да усвоят публичното финансиране“.

Анализаторите на Европол ще помогнат на властите на 27-те страни от ЕС да водят разследвания за евентуални финансови престъпления и да обменят информация.

- реклама -