Япония
сн. БГНЕС

Ново земетресение с магнитуд 5,2 удари Фукушима

Ново земетресение с магнитуд 5,2 удари японската префектура Фукушима, съобщава РИА Новости.

Според Националната метеорологична служба на страната, огнището е на дълбочина 50 км.

Няма информация за наранявания или разрушения в резултат на вторичния трус. Метеорологичната служба обяви заплаха от цунами, но няколко минути след земетресението предупреждението беше оттеглено, съобщава ТАСС.

Нацията претърпя мощно земетресение със сила 7,1 по скалата на Рихтер, като префектура Фукушима беше една от най-засегнатите от трусовете. В същото време в столицата Токио бяха отчетени и вторични трусове с магнитуд 4,0, информира „Спутник“.

сн. БГНЕС

Националната метеорологична служба предупреди, че през седмицата може да има вторични трусове, като до момента са регистрирани повече от 20.

Малко количество вода се е разляло от басейните във Фукушима, където се съхраняват ядрени отпадъци, заяви днес „Tokyo Electric Power“. Според компанията мощното земетресение със сила 7,1 по Рихтер, ударило страната в събота, е засегнало басейните. Водата обаче не е причинила големи промени в нивата на радиация в района, се казва в изявлението.

Междувременно японският премиер Йошихиде Суга заяви, че земетресението не е нанесло щети на нито едно ядрено съоръжение.

Японската атомна електроцентрала беше сериозно повредена през март 2011 г., след като земетресение с магнитуд 9,0 в Тихия океан предизвика масивно цунами. Високите нива на радиация принудиха около 160 000 души да се евакуират от префектура Фукушима.

Токио планираше да започне да премахва разтопените отломки от гориво от блок 2, първият от трите реактора, през 2021 г., отбелязвайки 10 години от бедствието, но операцията беше отложена до 2022 г., тъй като разработването на роботи за операции в радиоактивната зона пострада от пандемията от коронавируса.

- реклама -