Ново земетресение разлюля Пловдив, BG-ALERT „проспа“ първото

Ново земетресение разлюля Пловдив, BG-ALERT „проспа“ първото. Ново земетресение с магнитуд 2,8 по Рихтер разлюля Пловдив преди час.

Според Европейския средиземноморски

сеизмологичен център епицентърът на земетресението е бил на 18 км от Пловдив и на 4 от Асеновград. Земетресението е усетено по високите етажи.

Нещо избуча и за кратко трепна. Така усетихме поредното земетресение, коментираха жители на Куклен. В 11,30 часа сеизмолозите отчетоха трети пореден

трус край Пловдив с магнитуд 2,8 по Рихтер.

Трусът бе усетен по-силно край Асеновград, Куклен и в селата Крумово и Ягодово.

Беше кратко, повече се чу бучене, след това земята завибрира. Това разказа пред „Марица“ кметът на Крумово Стоян Минчев. Той разказа, че последните две земетресения – от тази сутрин и това

в 11,30 часа, са били далеч по-слаби.

Още снощи обиколих да нагледам селото. Няма щети по сградите, няма и постъпили сигнали от хора. По-възрастните хора са по-притеснени и се опитваме да ги успокоя, младите – приемат, че е природа и нищо не може да се направи, разказа Минчев.

Междувременно сеизмолозите отчетоха,

че след снощният трус от 4,2 по Рихтер, са били отчетени още 17 вторични, като предупредиха, че те най-вероятно ще продължат. Това обаче не бива да всява паника и безпокойство сред хората, предупреждават сеизмолози. Според тях, вероятно се касае за вторичен трус след отчетените снощи 4,3 по Рихтер.

В същото време системата BG-ALERT „проспа“

снощното земетресение в Пловдивско като не всички телефони са получили предупреждение

Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение за земетресението с магнитуд 4,3 по Рихтер, което беше регистрирано около 20:24 вечерта в понеделник, предаде БНТ.

Системата за ранно предупреждение

при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT e известила само някои мобилни устройства, като не е изпратила сигнал дори до някои телефони

с по-нови операционни системи.

Хората описват земетресението като краткотрайно, но предшествано от силно бучене. През октомври на същото място имаше земетресение от 4,7 по Рихтер. Сега няма разрушения, няма и пострадали.

- реклама -