Ново силно земетресение в Италия (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

Ново силно земетресение в Централна Италия. По предварителни данни трусът е бил с магнитуд от 6,6 по Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център.

Епицентърът на труса е на 132 км североизточно от Рим и на 67 км източно от град Перуджа, който беше засегнат по време на труса от 26 октомври. Дълбочината на земетресението е на 10 км.

Няма загинали и тежко ранени

„Има няколко ранени, но към момента не сме получили съобщения за жертви“, каза ръководителят на службата за гражданска защита Фабрицио Курчио.

Има обаче сериозни разрушения. Цели села са сринати. За щастие хората там са били евакуирани след поредицата от трусове през последната седмица.

Трусът е станал около 7:40 ч. сутринта местно време.

„Всичко се срина, мога да видя колони от пушек, истинско бедствие“, заяви Марко Риналди, кмет на планинското село Усита.

В момента италианската Гражданска защита извършва проверки на засегнатите региони.

https://www.youtube.com/watch?v=NZ6piutdzvY

Вторичните трусове продължават

Няколко силни вторични труса са били усетени в Италия до момента. Те били поне осем на брой, а магнитудът им варира от 3,5 до 4,8 по Рихтер, показват данни на Европейския сеизмологичен център.

Трусът е бил толкова силен, че е усетен в Рим, Флоренция и дори в северните части на страната

Базиликата „Сан Бенедето“ преди труса

Сериозни разрушения в град Норча

Базиликата „Свети Бенедикт“ в планинския град Норча в регион Умбрия, за която се смята, че е родното място на светеца, вече е само купчина камъни. Църквата се стопанисва от международна група бенедиктински монаси и приема годишно до 50 000 туристи.

Видимо разстроени, някои от монасите коленичиха за молитва пред развалините на сградата веднага след първия силен трус. Срутена е и сградата на кметството в града.

https://www.youtube.com/watch?v=0cgvC5BBN-I

Норча тази сутрин

Срутени църкви и изместени планини

След днешното земетресение Италия се раздели и с друга своя забележителност. Срути се известната часовникова кула в град Аматриче, която беше тежко пострадала от силното августовско земетресение.

За разлика от тях без щети е една от най-големите италиански забележителности – Колизеумът в Рим. Неговата изправност също е била проверена след труса, но заради отдалечеността на столицата от епицентъра, той е невредим.

Земетресенията от последните месеци са оказали влияние и на географията на региона. По данни на Националния институт на Италия за геофизика и вулканология височината на планините в сърцето на Апенинския хребет е намаляла средно с 40 см след трусовете през август и октомври, като тази тенденция се запазва и след днешното земетресение.

„И този процес продължава. Апенините, които се разпростират към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, подпират Алпите, които обратно – растат“, заяви научният сътрудник на института Алесандро Амато пред телевизия РАЙ.

Трусът е най-силният от 1980 г. насам

Земетресението е било най-силното от 1980 г., уточняват от Европейския средиземноморски сеизмологичен център. И добавят, че най-вероятно поредицата от три силни труса в рамките на четири дни в Италия се случва за първи път в историята на наблюденията на сеизмолозите.

Няма данни за пострадали българи

На този етап няма данни за пострадали българи, макар че в засегнатите райони живеят наши сънародници. Това съобщи пред bTV посланикът на България в Рим Марин Райков.

„На този етап на развитие все още се оценяват разрушенията, но те не са никак малко. Те идват само дни след предишните разрушения. Епицентърът е същият, както и предишния път. Това е най-силното земетресение в този район от много години. Най-силно засегнатите градове са пак същите. Има градчета, в които 90% от къщите са понесли силни щети. Този път обаче трусът се усети мното силно и в Рим“.

Българското посолство се опитва да влезе в контакт с всички българи, но районът е отцепен, добави Райков.

Това е поредното силно земетресение в Италия само за последните няколко месеца. На 26 октомври два труса от 5,4 и 5,6 по Рихтер бяха усетени в централните части на Апенините, в районите на градовете Перуджа и Мачерата, последвани от редица вторични трусове, които достигаха до 5 по Рихтер. През август вследствие на друг силен трус близо 300 души загубиха живота си.

Хората са притеснени

Въпреки че силата на вторичните трусове в Италия значително отслабва, земетресенията продължават. Тяхната сила варира от 4,8 непосредствено след първия силен трус до 2,8 няколко часа след това.

Според ръководителя на Института по геофизика и вулканология Джилберто Сакороти земетръсната обстановка ще продължи и не е изключено да има нови силни тремори. По думите му няма нищо необичайно във вторичните трусове.

„За зоните на Централните Апенини са характерни земетресения с достатъчно голям магнитуд. Такива е имало през 17-18 век, а последното беше в 1997 г.“, заяви експертът, който посочи още, че поредицата от трусове ще продължи, макари да не може да се предвиди кога и колко силни ще са те.

Според Сакороти днешният инцидент е преминал без жертви, благодарение на това, че много градове, пострадали от предишните трусове на 26 октомври, са успели бързо да се евакуират. По думите му за благополучния изход е допринесъл и фактът, че много градове в региона Умбрия са били укрепени след земетресението от 1997 г.

- реклама -