Ново проучване: Половината българи се страхуват да плащат онлайн

Ново проучване: Половината българи се страхуват да плащат онлайн. 63% от потребителите в България виждат измамата като неизбежен риск при онлайн пазаруването.

Половината (50%) от потребителите в България

споделят, че сега се притесняват повече да не станат жертва на измама онлайн в сравнение с 2021 г. Това сочи изследване, организирано от платформата за специализирани разплащания Paysafe. Според него българите възприемат като еднакво важни сигурността и удобството при покупки онлайн, доколкото високите разходи за живот продължават да подхранват финансовите им притеснения.

Проучването разкрива още, че 63% от българите

смятат, че финансовите измами са неизбежен риск при онлайн пазаруването. В резултат на това, 55% не се чувстват комфортно да въвеждат своите финансови данни онлайн, за да плащат за стоки и услуги.

В продължение на години платежната индустрия

се бори да балансира конкуриращите се нужди от сигурност и удобство, за да удовлетвори потребителите и рационализирано тяхното клиентско изживяване. Въпреки това нарастващите опасения около измамите поставят сигурността в светлината на прожекторите.

Все пак за България впечатление прави,

че потребителите търсят златната среда, но биха дали предимство на сигурността пред удобството (21%) като най-важен фактор, когато плащат за онлайн покупка.

Въпреки че експертите по сигурността често обсъждат ограниченията на защитата с парола, сега потребителите се обединяват зад паролата като познато средство за сигурност.

Близо една втора (47%) споделят, че се

доверяват на паролите повече от методите за биометрично удостоверяване при плащане онлайн. Въпреки това доверието в биометричното удостоверяване също нараства, като 57% от потребителите в България са съгласни, че биометричното удостоверяване

прави онлайн плащанията по-сигурни.

Доколкото опасенията от измама са на дневен ред за потребителите, търговците, които предлагат методи за многофакторно удостоверяване, могат да вдъхнат увереност на потребителите, че техните трансакции са сигурни. Въпреки всички тези опасения, мнозинството (53%) от потребителите в България смятат, че плащанията са по-сигурни сега, отколкото преди година.

*Проучването е проведено от Sapio Research по поръчка на Paysafe през април 2022 г. сред 11 000 потребители от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия, и проследява нагласите спрямо плащанията, като 1000 от тях са представители от България.

- реклама -