спътник

Ново поколение спътник Türksat 5A ще бъде в орбита през 2020 г.

Турският спътник от ново поколение, Türksat 5A, който се изгражда в съоръженията за отбрана и космическа техника на Airbus във Франция и Великобритания, ще бъде пуснат в космоса от територията на САЩ през второто тримесечие на следващата година.

Türksat 5A ще бъде изстрелян от стартовата площадка във Флорида, САЩ, през второто тримесечие на 2020 г., ако всичко върви по план, каза генералният директор на компанията „Тюрксат“ в кулоарите на ежегодната Конференция за сателитни системи във Вашингтон Satellite 2019.

Türksat 5A е сателит за излъчване, който ще работи в Ku-диапазона на 31-градусовата дължина в геостационарната орбита, покривайки Турция, Близкия Изток, Европа и големите региони на Африка. Тя ще предоставя телевизионни услуги и ще подобри широколентовите услуги за пренос на данни. Космическият кораб ще има пускова маса от 3500 килограма и електрическа мощност от 12 kW.

Директорът на „Тюрксат“ съобщи за три комуникационни спътника в активния сателитен флот на Турция и съобщи, че са започнали строителните работи на Türksat 5A, Türksat 5B и първия турски сателитен Türksat 6A. Следвайки Türksat 5A, Turksat 5B – широколентов сателит, е планиран за изстрелване в орбита през 2021 година.

И двата сателита ще бъдат построени от Airbus на територията на Франция с ценен турски принос. И двата сателита имат планиран експлоатационен срок, надвишаващ 15 години.

Директорът на „Тюрксат“ заяви, че компанията участва в конференцията Satellite 2019, най-големия сателитен панаир на света, като Türksat A.S. „Тъй като „Тюрксат“ е най-важният сателитен оператор в Турция, проведохме различни срещи с производителите и операторите на спътници. Нашите срещи бяха много положителни и продуктивни за нашата страна“, добави той.

- реклама -