Невестино, Струма, сметище,
Снимка: бТВ

Ново плаващо сметище се появи в река Струма край Невестино

Още едно плаващо сметище се е образувало след поройните дъждове – този път в река Струма край Невестино.

Тоновете боклуци са се събрали по поречието на реката между селата Четирци и Ямен, съобщава бТВ.

По думите на местния кметски наместник те са дошли с последните дъждове и водата от изпуснатите язовири, която се влива в Струма.

Снимка: бТВ

„Боклуците запречиха моста, подходите към него са разрушени“, каза кметският наместник Ицко Иванов. „Имахме проверка от РИОСВ и басейнова дирекция. Те констатираха, че нивото на реката все още е много високо и няма как да влезе техника да почисти сега. Ще изчакаме нивото да спадне и ще направим всичко по силите си, за да почистим моста и коритото“, каза биологът Василена Таскова.

Тя добавя, че имат нужда от съдействие по почистването, защото нямат нужната техника. „Общината не разполага нито с финанси, нито с техника. Тепърва ще търсим помощ от държавата“, казва Таскова.

Тя е категорична, че не става дума за екологична катастрофа.

„Този боклук се носи по течението на река Струма, той не е директно само от нашата община, той си се носи по водите на река Струма от другите населени места и просто там се получава едно струпване“, смята Василена Таскова.

От община Невестино казаха, че ще засилят контрола и ще следят дали и кой изхвърля боклуци около речното корито.

Повреденият мост между селата Четрици и Ямен също ще бъде възстановен, когато нивото на реката падне достатъчно, увериха от общината.

- реклама -