Китай

Ново откритие! Ето как се справят с мръсния въздух в Китай

С внос на чист въздух от Нова Зеландия Китай ще се бори с проблема със смога, превърнал се в бич за голяма част от местните жители.

17 цента за глътка въздух

Чистият новозеландски въздух ще струва по 17 цента на вдишване, изчислява The South China Morning Post.

„Опакован ръчно, чист, обеззаразен и наситен с кислород” новозеландски въздух се продава в бутилки с обем 7,7 литра и струва 219 юана или малко повече от 30 долара. Продавачите твърдят, че всяка бутилка дава възможност купувачът да вдиша 180 пъти. Само за 16 долара пък китайците могат да се снабдят с въздух от Канада.

За тези, които търсят още по-евтина алтернатива, има китайски въздух от района на град Вейхай 5 юана или 0,7 долара.

За китайците от най-замърсените и с най-гъст смог градове, като например Пекин, е предвидена специална система от отстъпки.

Смог в Пекин

В Китай заради високата концентрация на замърсяване на въздуха от промишлеността ,небето над градовете с много заводи периодично е скрито от смог. През декември 2015 година властите в Пекин бяха принудени да въведат най-високото „червено” равнище на екологична тревога заради заплахата от силен смог. Тогава Пекинският център за екологически мониторинг съобщи, че съдържанието на опасни за здравето твърди частици във въздуха превишава 20 пъти нормите на Световната здравна организация.

Не всички жители на страната обаче са във възторг от новата услуга. „Подишах този въздух, голяма разлика не усещам”, оплакват се някои потребители в социалните мрежи.

- реклама -