деца, Космос, ученици, разговор, астронавти, МКС

Ново откритие: Астронавтите страдат от главоболие в Космоса

Ново откритие: Астронавтите страдат от главоболие в Космоса

Учени установиха, че астронавтите страдат от главоболие в Космоса, макар и преди това на земята да не са имали такива проблеми, съобщава БТА.

В изследването са включени 24 астронавти от американската, европейската и японската космическа агенция, работили на Международната космическа станция (МКС) до 26 седмици.

Само двама от тях не са страдали от главоболие в космоса.

Процентът е много по-голям от очаквания от специалистите.

Някои от главоболията са приличали на мигрена, други са били тензионни.

Те са били характерни не само за първите седмици в космоса, когато тялото се адаптира към микрогравитацията.

През първоначалния период са били по-чести мигрените, а по-късно – тензионните главоболия, установиха учените от Медицинския център към Университета в Лайден.

„През първата седмица тялото трябва да се адаптира към липсата на гравитация, известна като синдром на космическа адаптация. Този феномен е подобен на неразположението при пътуване и може да причини гадене, повръщане, замайване и главоболие“, казва Ван Остерхаут от екипа.

„По-късно главоболие може да е резултат от увеличаването на вътречерепното налягане. Заради микрогравитацията се натрупва повече течност в горната част на тялото и главата, което води до по-високо налягане в черепа.“

Други описани ефекти от полетите в космоса са атрофия на костите и мускулите, промени в мозъка, сърдечносъдовата и имунната система, проблеми с вестибуларния апарат и очите. Има опасения и за риск от рак заради продължителното излагане на радиация.

- реклама -