Ново обвинение срещу Навални, край на политическата му мрежа

Ключов помощник на затворения критик на Кремъл Алексей Навални заяви, че неговата организация разпуска националната си мрежа преди решението на съда, което се очаква да я обяви за екстремистка организация.

Съобщението идва с първата поява на Навални в съда след прекратяването на гладната стачка миналата седмица, във видео, на което той изглежда мрачен в затворническа униформа, съобщава АФП.

По време на изслушването, което е част от жалбата на Навални срещу присъдата за клевета, наложена през февруари за обида на ветеран от Втората световна война, опозиционната фигура заяви, че е отслабнал доста, но е започнал отново да яде.

„Вчера ме заведоха на баня…, там имаше огледало, погледнах се – просто съм ужасен скелет“, каза Навални пред съда, според аудиозапис, излъчен от независимия телевизионен канал „Дожд“.

Съдията от Бабушкинския районен съд в Москва Наталия Куришева отхвърли жалбата на защитата на Алексей Навални срещу присъдата по делото за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артьоменко. По този начин решението на съдия Вера Акимова беше признато за законно.

На 20 февруари съдът призна Навални за виновен за клевета (член 128.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация) срещу ветерана. Със съдебно решение Навални е глобен 850 000 рубли.

Защитата поиска отмяна на присъдата и оправдаване на Навални. Политикът участва в днешното разглеждане на жалбата чрез видеовръзка от колонията във Владимирска област, където излежава присъда по делото „Ив Роше“.

Друг съд провежда изслушване днес по искане на прокурорите регионалната мрежа на Навални и неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК) да бъдат признати за екстремистки, приравнявайки организациите с групировката „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. Ако искането бъде удовлетворено, техните дейности ще бъдат забранени, излагайки членове и поддръжници на риск от дълги затворнически присъди. Ръководителят на регионалните мрежи заяви днес, че вече е решено мрежата да бъде закрита.

„Официално разпускаме мрежата на Навални“, заяви Леонид Волков във видео, публикувано в социалните мрежи.

Той обясни, че поддържането на работата на щаба на Навални в сегашния му вид е невъзможно, тъй като той ще бъде окачествен като екстремистки и това ще доведе до наказателно преследване на персонала на щаба и тези, които сътрудничат и помагат. Волков каза, че някои от офисите ще продължат дейността си като независими организации.

По-рано тази седмица прокурорите наредиха на мрежата да прекрати дейността си преди решението и съдът наложи широки забрани на ФБК.

Фондацията стартира през 2011 г. и редовно публикува разследвания за предполагаема корупция сред служители на всички нива на управление, често придружени от видеоклипове в YouTube. Регионалната мрежа е основана по време на президентската кампания на Навални през 2018 г., въпреки че на опозиционната фигура бе забранено да се кандидатира.

Малко след изявлението на Волков, разследващите органи започнаха ново наказателно дело срещу основателя на ФБК, съобщи ТАСС.

Навални е заподозрян по член 239 („Създаване на организация с нестопанска цел, която нарушава правата на гражданите“) от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Заподозрени по случая, освен Навални, са и ръководителят на регионалната централа на блогъра Леонид Волков и директорът на ФБК Иван Жданов.

На 27 април Московският градски съд наложи ограничения върху дейността на Фонда за борба с корупцията и Фонда за защита правата на гражданите. Преди това московската прокуратура прекрати дейността на движението на Навални. Според ведомството тези организации са екстремистки, тъй като осъществяват дейността си под егидата на нежелани чужди организации в Русия, а също така се крият зад либерални лозунги, за да променят политическия режим чрез цветни революции.

БГНЕС припомня, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова руските власти да прекратят преследването на организацията на Алексей Навални Фондация за борба с корупцията (ФБК). Според него, тази атака е в разрез с международните задължения на Русия.

„Спирането на всички дейности на организации, свързани с Алексей, включително неговата Фондация за борба с корупцията, противоречи на международните задължения на Русия. Призовавам руските власти да преразгледат скорошните си решения и да прекратят системната репресия срещу основните права (на гражданите – бел.ред.)“, написа Борел.

По-рано правозащитната организация Amnesty International разкритикува остро нападенията срещу руската регионална мрежа на щаба на Алексей Навални, с което парализира дейността ѝ.

„Целта на случващото се е ясна – да се унищожи движението на Алексей Навални, докато самият той е зад решетките. Фактът, че делото за обявяване на ФБК и на други организации за „екстремистки“ беше закрито за обществеността, не само че не позволява да се говори за каквито и да е гаранции за справедливост в съда, но и особено красноречиво свидетелства за страхливостта на руските власти“, подчерта директорът на Amnesty International за Източна Европа и Централна Азия Мари Стразерс.

- реклама -