Карлово

Ново наводнение удари Южна Белгия

Ново наводнение поради продължаващите проливни дъждове започна в южната част на Белгия, няколко населени места останаха под вода, включително град Намюр, столицата на региона Валония. Това съобщи в събота вечерта телевизионният канал RTBF.

Съобщава се за материални щети, но не и за пострадали или загинали. В Динан кално свлачище е отнесло десетки автомобили и е нанесло щети по пътната инфраструктура в района. „В резултат на рязко покачване на нивото на водата на реката [Маас], няколко градски блока са наводнени, нивото на водата достига 30 см. За щастие говорим само за материални щети, в града няма жертви“, заяви кметът на града Аксел Тиксон.

Подобна ситуация се наблюдава и в редица други селища в района на Ардените. В този планински регион многобройни потоци и реки започнаха да излизат от коритата си, превръщайки се в кални потоци. Ситуацията се влошава от факта, че в резултат на най-силното наводнение през последните 100 години, което удари Белгия на 14-16 юли, коритата на много реки остават силно запушени, а на места са напълно блокирани поради паднали дървета . В градовете, засегнати от първите наводнения, дъждовните и канализационните системи все още са сериозно повредени и запушени и сега не могат да се справят дори с малко излишък от дъждовна вода.

Според метеоролозите валежите ще продължат и в неделя, така че ситуацията в зоната на наводнението може да се влоши. В същото време се очаква интензивността на дъждовете да бъде много по-ниска от миналата седмица, когато в южната част на страната за два дни паднаха валежи, колкото е нормата за месец и половина.

В петък правителственият кризисен център в Белгия издаде предупреждение, че на 24-25 юли в страната се очакват силни валежи, които могат да доведат до наводнения в южната част на страната. Властите на провинция Лимбург дори решиха да разпоредят евакуация в събота на жителите на редица квартали от населени места в зоната на възможно наводнение.

Според последните данни в резултат на наводнението в Белгия на 14-16 юли са загинали 32 души, всички са идентифицирани, около 60 души са пострадали. Щетите от него все още не са изчислени, според предварителните оценки на властите във Валония, те възлизат на милиарди евро. Десетки хиляди къщи бяха разрушени и повредени, а десетки населени места бяха лишени от доставки на газ, електричество и вода. Наводнението унищожи над 50 хиляди автомобила.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -