Ново гласуване за генерален секретар на ООН. След него България решава ще подкрепи ли Бокова

Членовете на Съвета за сигурност ще гласуват за пети път за нов генерален секретар на ООН. Очаква се в началото на идния месец Съветът да определи кого да препоръча на Общото събрание.

В досегашните гласувания първи неизменно е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Фаворити са и словакът Мирослав Лайчак и сърбинът Вук Йеремич. При последното гласуване българският кандидат Ирина Бокова получи 7 от 15-те гласа в Съвета.

Българското правителство ще положи „максимални усилия“, за да може Ирина Бокова да влезе между първите двама фаворити, увери по-рано този месец премиерът Бойко Борисов. Той обаче даде да се разбере, че след днешното гласуване българското правителство може да преразгледа позицията си кой да бъде българският кандидат:

„Аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не e първа или втора, да водим тази тема и тогава ще преценим всички заедно какво да направим. До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети… С цялото ми уважение, дори Македония и Сърбия са преди нас“, каза Борисов.

Ще номинира ли българското правителство Кристалина Георгиева?

Еврокомисарят Кристалина Георгиева, чието име се  спрягаше в медийни публикации, заяви преди дни, че решението, дали да стане кандидат, ще е на българското правителство.

- реклама -