Ново 20: Президентът няма задължение да назначи новите министри

Ново 20: Президентът няма задължение да назначи новите министри

Няма срок или задължение президентът да издаде указ за промяна в служебното правителство. На практика може и да не го направи. Това заяви Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право, в ефира на „Твоят ден“.

По думите му в задълженията на държавния глава влизат само назначаване на служебен кабинет и издаване на указ за предсрочни избори.

„Ако указът не се подпише, предложените за смяна министри остават на постовете си.

Президентът не може във всеки случай да откаже да подпише указ, но когато има абсолютна необходимост от смяна на даден пост, това би могло да доведе до конституционно сътресение. Такава възможност в момента няма, така че е оправдано действието на президента да поиска повече аргументи за смените. Радев няма да понесе отговорност, ако не подпише указ“, коментира той. И допълни, че всяка промяна в кабинета „Главчев“ минава през президента, а не през парламента.

Според него фокусът следва да падне върху дейността на служебния кабинет. „В него неизбежно ще има политически оттенък. Той не отговаря пред никого. Народното събрание може да се информира за дейността му и впоследствие чрез актовете си, решенията и законите, да я коригира. Индиректно парламентът може да насочва служебния кабинет, но без да изземва функциите на изпълнителната власт. И двете рокади в служебния кабинет са поискани поотделно, а не наведнъж. Това буди въпроси за комуникацията в него“, смята Колев.

- реклама -