Ново 20: Отстъпката от 25 ст. за литър гориво е доброволна, ще я прилагат две бензиностанции у нас

Иван Кашилски, председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, уточни, че тепърва НАП трябва да спусне инструкции за изпълнение.

„Това изисква над нов софтуер за над 3000 лева.

Ще се борави с лични данни, затова ще трябва да бъде назначен специален служител. Отстъпката ще я прилагат две бензиностанции у нас. Малките и средните няма да я прилагат. Те няма да издържат да им бъде изплатена компенсацията след 2-3 месеца“, разкри той в NOVA.

Според него мярката е популистка и цели да се изчисти конкуренцията в сектора.

„Като дадем отстъпката, ще продаваме под себестойността, а накрая на месеца няма да имаме ДДС за внасяне“, посочи Кашилски. И уточни, че отстъпката няма да се изписва на колонката, а ще се калкулира при касиера.

Отстъпката от 25 стотинки за горивата беше приета

от Народното събрание. Какво обаче означава тя за работата на бензиностанциите коментира юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев пред Нова телевизия.

„Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка – компенсацията от 25 ст.”, обясни той.

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да

заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си

„Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически”, отбеляза Тенев.

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят

да се справят в рамките на седмица. „Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива”, разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една „нездрава” еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива.

„Това към момента няма никакъв смисъл и би се

оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той.

Още по темата:

- реклама -