Ново 20: Искат въвеждане на такса „мощност“ за тока

Въвеждане на такса „мощност“ за тока искат електроразпределителни дружества. За това алармира „Телеграф“.

Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов, пише изданието.

Иванов обясни, че в  увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Но какво е конкретното заявление на крайните снабдители и електроразпределителните дружества

не може да се види заради заличените с хиксове предложения.

Не е ясно и дали други коментирани промени ще влязат в сила с новите цени.

Пред изданието енергиен експерт е обяснил, че наредбата за регулиране цените на тока

не предвижда от 1 юли тази година да отпадне нощната тарифа

за цената на тока за бита.

Според него обаче вероятно цената на нощния ток ще се увеличи значително. Причината е промяната в режима на производство и ползване на тока. А също скокът на присъединените слънчеви и вятърни паркове.

Цената за достъп на битовите клиенти до електроразпределителната мрежа да се калкулира вече

на база предоставена мощност на обекта, както е при бизнес клиентите.

Тоест във формат лева (на киловат) на ден. Това пише в заявлението на ЕРМ „Запад“ за промяна на цените за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г..

В момента цената за достъп за битовите потребители  се определя според потребеното количество електроенергия, тоест е в лева на киловатчас.

Предложението за въвеждане на цена за достъп на база предоставена мощност

е препоръчано от Съвета на европейските регулатори. мотивът е, че било добра практика за тарифите в Европейската разпределителна мрежа и се предлага от трите ЕРП-та.

Въвеждането на цена достъп според предоставената мощност се изисква и от новите участници в пазара на ток. Това са активни клиенти, енергийни общности, операторите за съхранение на енергия и зарядните станции за електромобили, обяснява Енергото на Западна България. Всеки потребител може да поиска промяна на предоставената мощност, ако получава повече от необходимата му енергия.

Така например  битовите потребители в топлофицирани панелни сгради в София са свързани към 8 квт мощност. Но ако те се отопляват с ток, могат да увеличат мощността на присъединяване и да нямат прекъсване при включване на нови консуматори на енергия.

 

- реклама -