Ново 20: Децата пак пред онлайн обучение

Ново 20: Децата пак пред онлайн обучение. Заради липса на пари: Училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции.

Много училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции у нас. За това предупреждават от Сдружението на общините у нас, съобщи NOVA.

Една от детските градини в Горна Оряховица

 има близо 200 деца. Сградата е санирана и зимно време се отоплява на газ. Сметката им за месец януари била 8000 лева. Сега, от детската градина са направили авансови плащания за газ, но тревогата и несигурността остават.

“Няма да лъжем, че тази година нещата са изключително притеснителни. Най-голямото притеснение идва от липсата на прогнозируемост. Решението за цената на газа се взема, когато месеца е започнал. Предните месеци бяхме много притеснени, тъй като нямахме яснота и цената беше твърде висока. Притеснение сме и ще продължат ли компенсациите за ел. енергия.”, каза директорът на градината Десислава Бошнакова.

Притеснение, ще има ли пари за поддръжка

 на общинската сграда, са и от местната администрация. Във време на несигурност от общината бързат да реализират проект за частична енергийна независимост.

“Към момента сме разработили проект за фотоволтаична централа, която да бъде на покрива на общината. Тя ще бъде за 30 киловата и ще захранва нуждите на общината. Няма да бъде продаван ток. Това ще позволи да намалим разходите”, обясни НИколай Георгиев, зам.-кмет на Горна Оряховица.

А детската градина в същият град вече използва

покрива си, за да намали разходите си, поне за топла вода.

През изминалата седмица областната управа привика всички общински администрации, за да провери, дали са готови за отоплителния сезон. За доставка на газ през идващата зима, договори с училища и детски градини били сключени.

Останалите, които се отопляват на твърдо гориво

– дърва, въглища и пелети – са осигурени. Поне, по отношение на отоплението, би трябвало да няма проблем. Сега, никой не може да предвиди, какво ще стане след месец, но готовността е да има нормална учебна година”, областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков.

- реклама -