Новият шеф на НАП има стар акт за 1 милион лева данъчни задължения

Скандалите с назначенията на зависими хора на високи ръководни постове от служебното правителство не стихват. А опитите на министри и обслужващи медии да замитат случаите стават все по скандални. Такъв е случаят с новия шеф на НАП Румен Спецов, извикан специално от Дубай за шеф на приходната агенция. Ето един коментар по неговия казус от затворена професионална група на счетоводителите в социалните мрежи:

„Преди две-три седмици излезе информацията, че новият изпълнителен директор на Националната Агенция по Приходите г-н Румен Спецов е бил съдружник и управител на дружество „Гранекс Трейдър“, което дружество има над 1 милион лева данъчни задължения.

Обяснението дадено от него, Министерство на финансите и НАП беше, че данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете, в периода, когато дружеството е имало нов собственик и управител (сламено лице, което по документи се води собственик и управител на над 20 подобни дружества).

Купувачът Даниел Иванов Николов притежава и управлява цели 25 фирми, сред които има и други с дългове към НАП. Например Медия Линд е с 308 423,98 дълг, а Агро Мил Трейд с 2 639 217,92 лв. дълг към фиска. През годините Даниел Николов е имал вземане-даване с фиска за дългове.

Министърът на финансите Асен Василев на журналистически въпрос препрати журналиста да пита новия собственик и управител.

Проверка в Бюлетина по чл. 32 от ДОПК показва, че Румен Спецов е продал дяловете си на 07.04.2016 г, а на 17.06.2016 г. ТД на НАП- гр.София е издала ревизионен акт №Р-22221015006486-091-001 / 17.06.2016., който е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, чрез съобщение за връчване качено на 15.07.2016 г.

На дружество „Гранекс Трейдър“ е била възложена ревизия, бил е съставен ревизионен доклад, който не е връчен по реда на чл.32 от ДОПК, което означава, че вероятно Румен Спецов го е получил и си е продал дяловете.

Документът сочи, че ревизионен акт, в който има установени данъчни задължения е за периода, в който Румен Спецов е бил управител и съдружник в „Гранекс Трейдър“.

- реклама -