Новият шеф на КЕВР с прогноза за цените на тока

Прогноза за цените на тока направи новият шеф на КЕВР. Той бе одобрен от депутатите начело на поста след вечерен скандал в сряда.

Днес доскорошният председател на комисията Иван Иванов сдаде поста на наследника си Станислав Тодоров. Той го представи на останалите членове на КЕВР. При церемонията Тодоров очерта и приоритетите си.

„На първо място е мораториумът, наложен от НС върху решенията на комисията. Този мораториум може да отпадне при желание на НС. Ще предоставим всички анализи, за да бъдат уверени за всичко, което следва. Що се касае сектор „Топлоенергетика“ – там мораториумът също замразявацените, там също трябва да се направят анализи и да вземем решение. Третият основен проблем са новите бизнес плановете на ВиК дружествата. Всичките те трябваше да влязат в началото на годината.

Всичките ВиК дружества имат инвестиционна програма, имат оперативни разходи,

които трябва да формират цената към потребителите. Мораториумът има влияние върху тях и трябва да разгледаме този проблем също приоритетно“. Това заяви той. В същото време прогнозира, че

след падането на мораториума „не очаква драматични промени“

за битовия потребител. „Надявам се, че ще надграждам над направеното до тук, което не е малко“, заяви още той.

Иванов пък му пожела да не се поддава на натиск.

„Независимостта на комисията е много важна. Независимостта, съчетана със законността, е от изключително значение. Така че нашите решения да са устойчиви и да са в интерес на енергийната политика и на страната като цяло. Зная и Вие го разбирате, че приемате един важен и много тежък пост. Това ще представлява мисия, която трябва да изпълните“, каза той. И призова Тодоров да не се поддава на влияния и „да работи за благото на Отечеството“.

- реклама -