Новият президент на Северна Македония разчита на модния вкус на съпругата си

Готови са окончателните резултати от президентските избори в Република Северна Македония.

При 100% от преброените бюлетини кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски получава 51. 66% или 436 212 гласа. Представителят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска – Давкова получава 44.73% или 377 713 гласа. Избирателната активност на втория тур от президентскити избори беше 46.7 на сто.

„Проведохме успешни и демократични избори и избрахме европейски президент на държавата. Стево Пендаровски е президент на всички нас. С прозрачни избори в двата изборни тура показахме, че Република Северна Македония има достатъчен демократичен капацитет и е готова за Европа. Това е победа на гражданите за републиката“. Това каза премиерът Зоран Заев след като стана ясна победата на Пендаровски.

„Ще бъда президент на всички, ще подкрепям правителството за всички важни проекти, ще му бъда съюзник в интерес на гражданите, ще бъда президент на държава, от която няма да се посрамите“, каза от своя страна Стево Пендаровски.

Кандидатката за президент на ВМРО-ДПМНЕ и коалиция Гордана Силяновска Давкова призна поражението си,  но не поздрави противника си и победител в изборите Стево Пендаровски.

Кой е новият президент на Република Северна Македония?

Стево Пендаровски има богат политически опит. Той е бил главен съветник за националната сигурност на покойния президент Борис Трайковски, а след това заема същата длъжност при наследника на Трайковски, Бранко Цървенковски между 2005 и 2009 г. По този начин Пендаровски работи за двете водещи партии – първоначално за ВМРО-ДПМНЕ, а след това и за СДСМ.

От 2008 до 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава международна сигурност, глобализация, световна политика и САЩ

На президентските избори през 2014 г. СДСМ издигна кандидатурата му за опонент на Георге Иванов. Пендаровски загуби с близо 14% на втория тур. Придържайки се към позицията на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати тогава.

Стево Пендаровски винаги изглежда много елегантно.

Рядко обаче сам избира дрехите си. Визията си оставя в ръцете на своята съпруга Елизабет. Споделя че не робува на модни марки, защото семейният бюджет няма да издържи на натоварването.

„Със сина си се опитвам да бъда и приятел, а не само негов баща“, казва Пендаровски.

Новият президент на Северна Македония има един син – Огнян. Той е ученик, но темите на разговор между баща и син не се въртят толкова около школото, колкото върху нещата от ежденвието. Пендаревски учи сина си да бъде отговорен и да носи последствията от действията си.

 

- реклама -