Новият президент на Бразилия – на прицел са престъпността и корупцията

Новият, крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро, който положи клетва днес, обяви кръстоносен поход срещу престъпността, корупцията и лявата идеология.

63-годишният бивш военен и ветеран-законодател веднага получи поздравления от американския президент. В Туитър Доналд Тръмп написа: „Поздравления за президента Болсонаро, който току що изнесе невероятна реч при встъпването си в длъжност – САЩ са с теб!“

Болсонаро отговори: „Наистина оценявам вашите окуражителни думи. Заедно, с божията помощ, ще донесем просперитет и прогрес на народите си!“.

В речта си пред бразилския Конгрес по повод встъпването си в длъжност, Болсонаро призова за „истински национален пакт между обществото и изпълнителната, законодателната и съдебната власт“, за да бъде възстановена икономиката без идеологически отклонения.

Встъпването му в длъжност беше белязано с рекордно-висок рейтинг, но много бразилци се притесняват от носталгията му към военната диктатура в страната между 1964-та и 1985-та, подходът му на хардлайнер в борбата с престъпността и историята му с незачитане на правата на жените и малцинствата.

Дори още преди да положи клетва, Болсонаро написа в Туитър, че ще издаде указ, с който ще облекчи законите за притежаване на оръжие, така че да позволи на „добрите“ граждани да притежават огнестрелни оръжия, за да се противопоставят на въоръжени престъпници – мярка срещу която 61% от бразилците се обявяват „против“, според проучване на Datafolha.

Обещанието на президента да даде имунитет на членове на силите за сигурност, употребили смъртоносна сила срещу заподозрени нарушители на закона, предизвика смут в страната, където и в момента всяка година 5000 души биват убивани от служители на полицията.

В речта си пред Конгреса, Болсонаро няколко пъти подчерта, че лявата идеология е направила Бразилия слаба.

От предишни негови изказвания става ясно, че той всъщност има предвид политиката на Работническата партия, която управлява страната между 2003-2016 година, но беше разклатена от серия корупционни скандали.

„Бразилия отново ще бъде страна, свободна от идеологически вериги“, каза Жаир Болсонаро. Той вече няколко пъти заяви, че ще направи всичко възможно за да се изправи срещу левите правителства на Венецуела и Куба.

Като знак на своите политически предпочитания, новият президент горещо посрещна на церемонията си по встъпване в длъжност израелския премиер Бениямин Нетаняху, а двамата лидери говориха за своето „братство“. Нетаняху каза, че е получил уверения от Болсонаро, че посолството на Бразилия ще бъде преместено в Ерусалим.

Новият президент не пропусна да отбележи, че уважава американския си колега Доналд Тръмп, с когото споделят националистически чувства и презират мултинационалните организации. Така Болсонаро се зарече да изтегли страната си от Пакта на ООН за миграцията и обмисля да направи същото и с Парижкото споразумение за климата.

Болсонаро пое властта от дясноцентриста Майкъл Темер, който наследи свалената през 2016-та година Дилма Русев. Темер обаче отбеляза малък напредък с така необходимата фискална реформа и се оказа най-непопулярния лидер на страната, изправен пред редица обвинения в корупция.

Привържениците на Болсонаро се надяват, че той ще се справи по-добре след като обеща да управлява от името на всички 210 милиона бразилци, въпреки че първоначалните му изказвания предполагат, че ще действа сам, докато се опитва да пренареди държавата спрямо своя дневен ред.

В правителството му, което встъпва в длъжност в сряда, като министър на икономиката влиза завършил в САЩ привърженик на свободния пазар, а известен заради борбата си срещу корупцията съдия става министър на правосъдието. Въпреки това почти една трета от 22-те министерски кресла ще бъдат заети от бивши военни.

Появиха се и опасения за красивата и разнообразната бразилска природа, тъй като бизнес–намеренията на Болсонаро могат да се окажат за сметка на опазването най-вече на джунглата на Амазонка, наричана “белите дробове на планетата“.

Междувременно Болсонаро заяви, че министерството на образованието ще „спре марксисткия боклук“, който се преподава в училищата и университетите – пореден удар срещу Работническата партия, която по време на управлението си подпомогна достъпа до образование на бедните и чернокожите.

Стотици хиляди хора дойдоха на церемонията по встъпване в длъжност на Болсонаро, която се проведе при засилени мерки за сигурност, включително патрули от самолети и технологии за борба с дронове. Предпазните мерки бяха най-стриктните от години насам, защото новият президент оцеля след като психически нестабилен мъж го наръга с нож по време на кандидат-президентската кампания през септември.

- реклама -