Бъдещият председател на Комисията по култура с кауза-намалява ДДС-то за книги и учебници

Бъдещият председател на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов обяви амбициозен план веднага след встъпването си в длъжност- ще търси подкрепа за намаляване на ДДС-то за книгите и учебниците.

„В комисията имам доста идеи, една от тях е и моя лична кауза. Преди няколко години започнах една борба за намаляване на ДДС за книгите и учебниците, защото в България ДДС-то върху книгите е 20%. В Русия, Великобритания и Полша то е 0%, а във всички други държави в ЕС то е между 3 и 5%”, обясни Славчо Атанасов и допълни, че ще внесе законопроект по темата.

Относно уволнението на Лили Маринкова, като програмен директор на „Хоризонт“ и журналист в БНР, където от години тя води предаването „Неделя 150“, със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев, Славчо Атанасов се зарече, че ще се запознае със случая, защото Маринкова е велик журналист.

„Доколкото разбрах от медиите тя е уволнена, защото била в пенсионна възраст. Като председател на комисията ще проверя този въпрос много сериозно. Тя винаги е била независим журналист, нещо, на което държа изключително много. Ще се срещна с Александър Велев”, категоричен е бъдещият председател на комисията по култура и медии.

- реклама -