Десислава Ахладова

Новият правосъден министър: Не познавам Делян Пеевски и не съм се срещала с него

Не познавам Делян Пеевски и не съм се срещала с него.

Това каза министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на брифинг в Народното събрание, последвал избора й.

„Аз вече 18 години съм в съдебната система, включително и два пъти ВСС ме е избирал за председател. Влияние от страна на политическа група, която и да е тя, не е имало. Не познавам депутата Делян Пеевски. Никога не съм се виждала с него. Не зная и не мисля, че съдебната система е зависима. В съдебната система работят изключително добри колеги, големи специалисти. Те работят за името си“, категорична бе Ахладова.

Тя призова да не се слагат петна върху имената им.

„Не съм поемала ангажимент към ВМРО по отношение на новата Конституция, но всички предложения, които ще възникнат в хода на дебата за Велико Народно събрание, ще бъдат предмет на един задълбочен диалог и аз мисля, че тук диалогът трябва да е и с хора от съдебната система, професионалисти, учени, преподаватели по конституционно право, които трябва да изразят по всяка една от темите своето становище. Едва тогава след един не само политически консенсус, но и обществен, следва да се приеме новата конституция“, подчерта правосъдният министър.

Тя бе категорична, че не е купувала жилище на преференциални цени. „Когато излезе тази информация МП излезе с прессъобщение, че жилището, което съм закупила не е на преференциални цени, защото беше обявен само единият договор, който е за закупуване на жилище на стойност 56 000, но не и договорът, който беше за правото на строеж, съответно ремонт и строителство. Жилището ми се намира в кв. „Свобода”, 82 квадрата е, изцяло е закупено с ипотечен кредит. Финансирано е от банка, а както знаете няма как банката да занижи стойността. Освен това стойността на жилището е многократно над данъчната оценка“, добави още Ахладова.

Електронното правосъдие ще бъде един от приоритетите в съдебната власт.

Ахладова благодари за гласуваното доверие да бъде министър на правосъдието на премиера, на правителството и коалиционните партньори, както и на народните представители.

„Основната тема ,която предстои да бъде реализирана това е електронното правосъдие. Това ще бъде за мен един от приоритетите в съдебната власт. Това, което считам, че беше успех не само за МП, а за цялото правителство, беше фактът, че успяхме да направим така, че всички 6 показателя по Механизма за сътрудничество и оценка бяха изпълнени задоволително. Много работа предстои оттук насетне“, каза още новият правосъден министър.

 

- реклама -