зачита

Новият мост над Босфора

Аналози на третия мост над Босфора в Турция няма.

Но и спрямо световната практика той използва редица уникални решения. Дължината на основната му част – окачената – е 1408 м, ширината е 59 метра. На моста има осем автомобилни платна, по четири във всяка посока, и две железопътни линии. Двете опори на моста се издигат над морското равнище под тях до 322 метра. Изграден е от турско – италиански консорциум.

Официално строителството на моста започна през май 2013.

Цената му е около три милиарда долара.

Това са изцяло частни инвестиции, тъй като мостът в първите 10 години ще бъде под контрола на консорциум с последващо прехвърляне на активите му към държавата.

Общата стойност на строителните работи е около 6 милиарда долара. Тук се включват пътищата за достъп, инфраструктурата, компенсаторното озеленяване.

Ежедневно през моста ще преминават около 135 хиляди души.Това са гаранции, дадени на правителството. Преминаването ще бъде платено и е около 3,4 долара за леки коли и около 15 долара за товарни към Азия. От Азия към Европа е възможно да не се плаща.

Мостът е част от северната транспортна система на Турция.

Благодарение на по-късите маршрути ще отпадне необходимостта от пресичане на голяма част от града и ще спести на превозвачите и държавата около 1,75 милиарда долара годишно. Ще има и положително въздействие върху общото състояние на околната среда в Истанбул.

Турските власти подчертават значението на моста, както и за всички страни от Европа до Китай. Мостът „Султан Селим” става част от системата от магистрали на Северния Анадолскати и част от новия „Път на коприната” – връзката на транспортните потоци между Азия и Европа.

Маршрутът през моста в бъдеще ще продължи край третото летище в Истанбул и ще се присъедини към транспортната система на ЕС.

Мостът разширява стратегическите възможности на пътната инфраструктура на Турция. „Султан Селим I” ще свърже северните части на града от двете страни на пролива и се очаква да разтовари значително транспортните артерии на Истанбул, по чиито пътища ежедневно излизат около 2 милиона автомобила.

Гостите

В церемонията по откроването на „Султан Селим I“ ще вземат участие президентът Реджеп Ердоган, премиерът Бинали Йълдъръм, който бе министър на транспорта, когато проектът стартира, други членове на правителството. От чуждестранните гости се очаква кралят на Бахрейн шейх Хамад бен Иса ал Халифа, председателят на тройния президиум на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, президентът на Македония Георге Иванов, главата на непризнатата Севернокипърска турска република Мустафа Акънджи, премиерът на България Бойко Борисов, както и главите на транспортни ведомства на редица държави, пише ТАСС.

- реклама -