Брекзит

Новият министър за Брекзит: Великобритания няма да плати сметката без търговско споразумение с ЕС

Новият британски министър за Брекзита Доминик Рааб предупреди, че Лондон може да не плати т.нар. сметка по развода с ЕС, възлизаща на 39 милиарда британски лири (51 милиарда долара), ако не бъде постигнато търговско споразумение с евросъюза, предадоха световните агенции.

Пред британският вестник „Сънди телеграф“ Рааб посочи, че трябва да има „обвързаност“ между това Великобритания да плати сумата за излизането си от евросъюза и възможността за изграждане на нови отношения с ЕС. Той се позова на член 50 от Лисабонския договор, който урежда процедурата за напускането на блока.

Член 50-ти изисква, когато преговаряме по споразумението за напускане, да има бъдещо рамково споразумение за новите отношения, които ще имаме с ЕС в бъдеще, така че двете неща са свързани, подчерта Рааб пред изданието.

Той допълни, че не може едната страна да изпълнява своите ангажименти по сделката, а другата – не, или пък да се бави, или да не поема ангажименти.

Рааб замени предишния британски министър за Брекзита Дейвид Дейвис, който подаде оставка преди две седмици в знак на протест срещу плановете на премиера Тереза Мей за „мек“ Брекзит, припомня Асошиейтед прес.

Великобритания и ЕС все още са далеч в постигането на съгласие по условията на ново търговско споразумение. Освен това Консервативната партия на Мей не е единна в позицията си каква политика за Брекзита да подкрепя.

Източник: БТА

- реклама -