Гърция
сн. БГНЕС

Новият гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва

Новоизбраният гръцки президент Екатерини Сакеларопулу положи клетва и встъпи в длъжност. Церемонията беше излъчена от гръцката държавна телевизия.

63-годишната Сакеларопулу бе избрана за президент на Гърция на 22 януари на парламентарно заседание и стана първата жена, заемаща най-високия държавен пост в историята на страната. Тя наследи Прокопис Павлопулос, който ръководеше държавата от 2015 г.

сн. БГНЕС

В началото на церемонията бе отслужен благодарствен молебен от представители на Светия синод на Гръцката православна църква, воден от архиепископ Йеронимус. Сакеларопулу се закле в Библията да спазва Конституцията и законите на страната и да служи на интересите на гръцкия народ.

Мерките и превенцията срещу коронавируса в Гърция доведоха до промени в очакваните събития по предаване на поста. При полагането на клетвата в парламента вместо 1000, както първоначално беше планирано, бяха поканени само 100 души, а Сакеларопулу отложи приемът в чест на встъпването си в длъжност, насрочен за утре.

Председателят на парламента, премиерът и Сакеларопулу подписа официален документ за встъпването в длъжност на новия президент. След това Сакеларопулу положи венец на площад „Синтагма“ при Паметника на незнайния воин.

сн. БГНЕС

Съгласно Конституцията от 1975 г. (с последващи изменения), Гърция е парламентарна република. Държавният глава е президентът, който изпълнява главно церемониални функции, а премиерът упражнява основната власт.

За Прокопис Павлопулос вчерашната церемония по запалването на олимпийския огън беше последната му публична изява като президент на Гърция.

Сакеларопулу е осмият президент на страната.

- реклама -